De watertaxi komt aan op Terschelling
NOS NieuwsAangepast

Zoektocht vermisten watertaxi gestopt, schepen voeren mogelijk te hard

In de haven van Harlingen is de verongelukte watertaxi aangekomen die vanochtend betrokken was bij het dodelijke ongeval. Daar zal het vaartuig worden onderzocht.

Het schip werd met een kraan op de wal getakeld:

Watertaxi op de kant getakeld

Uit gegevens op de website Marinetraffic.com, waarop het wereldwijde scheepvaartverkeer kan worden gevolgd, blijkt dat beide schepen harder voeren dan is toegestaan op de plek waar het ongeluk gebeurde.

De toegestane snelheid is daar 20 kilometer per uur. Kort voor het ongeluk zou de watertaxi zo'n 30 kilometer per uur hebben gevaren en de veerboot ruim 50 kilometer per uur. De gegevens zijn niet door een officiële instantie bevestigd.

Zoektocht gestopt

De zoektocht naar de twee vermisten is helemaal gestopt. De twee zaten op een watertaxi die hen vanochtend vanuit Harlingen naar het eiland bracht. De boot kwam in aanvaring met een snelle ferry van rederij Doeksen, die onderweg was naar Harlingen.

Tot aan het einde van de middag is nog met een politiehelikopter boven zee gezocht, maar die zoekactie is gestaakt. Het water is ongeveer 12 graden. Hulpdiensten gaan ervan uit dat de drenkelingen zijn omgekomen.

Stroming en getij

Op een persconferentie zei burgemeester Caroline van der Pol dat er wordt gekeken waar de lichamen aan zouden kunnen spoelen. "Professionals kunnen de stroming en het getij lezen en begrijpen hoe een en ander zich ontwikkelt." Maar een woordvoerder van de veiligheidsregio stelt nu dat het toch lastig is om vast te stellen waar de lichamen terecht zouden kunnen komen.

De twee mensen die worden vermist zijn een volwassen man en een kind van 12. Vanochtend werden al twee andere slachtoffers van de aanvaring geborgen. Bij de aanvaring raakten nog eens vier mensen gewond. Ze werden uit het water gered door een hulpschip. Alle slachtoffers zaten aan boord van de watertaxi.

Volgens Van de Pol zijn de families van de doden en vermisten op de hoogte gebracht. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt. De burgemeester zei alleen dat ze zouden gaan werken op het eiland.

De directeur van het bedrijf Friso Bouwgroep uit Sneek zei vandaag dat drie opvarenden van de watertaxi medewerkers van zijn bedrijf zijn. Een van hen had zijn zoontje meegenomen, zeer waarschijnlijk de jongen die wordt vermist. Ook waren er drie personeelsleden van een onderaannemer van Friso Bouwgroep aan boord.

Arieke Sieben zat vanochtend in de snelboot Tiger die bij Terschelling op een watertaxi botste. Ze sprak met Omrop Fryslan over wat er gebeurde:

Opvarende snelboot Terschelling: schip kwam met enorme klap tot stilstand

De burgemeester noemt het een vreselijke dag voor de Terschellingers. "Er zijn emoties van verdriet en rouw op het eiland. Het is een hele zwarte dag, het is verschrikkelijk wat er is gebeurd."

De gemeente Terschelling organiseert zaterdagochtend een bijeenkomst op het eiland voor mensen die vragen hebben over het ongeval.

De aanvaring gebeurde rond 07.15 uur in een geul die tussen de eilanden Vlieland en Terschelling loopt. De oorzaak is nog niet bekend, die wordt onderzocht door de politie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl