Rijk gaat meer kosten vergoeden van opruimen drugsafval
Burgers of gemeenten die te maken krijgen met gedumpt drugsafval op hun grond, kunnen vanaf volgend jaar een groter deel van de opruimkosten verhalen op de landelijke overheid.
Er is al wel een vergoedingsregeling, maar vaak voldoet die niet, omdat de kosten veel hoger zijn dan de compensatie. Op aandringen van de Tweede Kamer komt het kabinet nu met een nieuwe regeling.
Maximaal 200.000 euro
Minister Yesilgöz van Justitie en staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur benadrukken dat het uitgangspunt is dat de vervuiler betaalt. Maar daders van illegale dumpingen zijn vaak lastig op te sporen. Het kabinet wil voorkomen dat onschuldige particulieren een hoge rekening uit eigen zak moeten betalen of dat er niet genoeg geld is en het milieu de dupe is.
Kern van de nieuwe regeling is dat particulieren die te maken hebben met illegale stort van drugs(afval) op hun grond alle kosten van opruiming vergoed krijgen, tot een maximum van 200.000 euro.
Gemeenten en provincies betalen voor de eerste 50.000 euro een eigen bijdrage van 50 procent en krijgen daarboven compensatie voor de opruimkosten, ook tot maximaal twee ton.
Megadumpingen Noord-Brabant
Het kabinet neemt verder extra maatregelen voor drie uitzonderlijke gevallen van grootschalige bodemschade en verontreiniging van grondwater in Noord-Brabant. Daar zijn de kosten zo hoog dat ze ook het nieuwe plafond ruimschoots overschrijden.
In die gevallen betaalt het ministerie van Infrastructuur alle kosten om een snellere sanering mogelijk te maken. Het gaat om megadumpingen in Brabantse Wal/Halsteren, Neerkant/Deurne en Zundert. Als duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de dumpingen, worden de kosten alsnog op de veroorzakers verhaald.