Rutte staat na afloop de pers te woord
NOS NieuwsAangepast

Ondanks nachtelijk overleg EU-leiders geen akkoord over maximumgasprijs

De Europese leiders hebben op de EU-top in Brussel vannacht geen harde afspraken kunnen maken over een Europese maximumprijs voor gas. Ze kwamen niet verder dan afspreken dat er verder wordt gepraat over een compromis dat is gebaseerd op voorstellen die de Europese Commissie eerder deze week deed.

De gesprekken duurden tot na 02.00 uur, maar de leiders van de 27 landen konden hun meningsverschillen niet overbruggen. Een aantal landen, zoals Frankrijk en België, wil een bovengrens aan de gasprijs, maar landen als Nederland, Duitsland en Denemarken vrezen dat leveranciers hun gas dan elders gaan verkopen en dat de tekorten in Europa nog verder zullen oplopen.

Volgens premier Rutte is er weliswaar geen doorbraak bereikt, maar is er wel een belangrijke stap gezet op de top. Zo zijn de landen het eens over de voorwaarden op basis waarvan een eventueel prijsplafond voor gas kan worden ingesteld, vooral om prijsschommelingen door speculatie op de gasmarkt te voorkomen. Die voorwaarden hebben volgens Rutte dan wel meer uitwerking nodig.

Risico's voor de levering

De groep landen met Nederland en Duitsland wil onder meer zekerheden over de risico's voor de levering. "Als het ertoe leidt dat de gasprijs opeens hoger komt te liggen, dan wel dat het gas niet meer naar Europa komt, dan heb je een probleem", zei Rutte na het overleg.

De energieministers van de Unie vergaderen dinsdag verder over het onderwerp. De top van de regeringsleiders in Brussel wordt vandaag voortgezet, maar dan komen andere onderwerpen aan de orde.

De landen werden het wel eens over de gezamenlijke inkoop van gas door de EU-landen. Alleen gebeurt dat wel op vrijwillige basis, iets wat Nederland en Duitsland liever verplicht hadden gezien. "Maar ik merk eigenlijk dat alle collega's zeggen dat als we dit snel kunnen omzetten in praktijk, dan heeft iedereen er belang bij om eraan mee te doen", aldus Rutte.

EU-Raadsvoorzitter Charles Michel toonde zich optimistisch na afloop van de top over de afspraak om "maatregelen te bedenken om de energieprijzen voor huishoudens en bedrijven in bedwang te houden". Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie twitterde dat ze de steun van de regeringsleiders verwelkomt. "Ze hebben strategische richtlijnen gegeven voor het energiepakket, van gezamenlijke inkoop tot investeringen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl