Kevin Spacey komt aan bij de rechtbank in New York
NOS NieuwsAangepast

Kevin Spacey onschuldig bevonden aan misbruik minderjarige acteur

De Amerikaanse acteur Kevin Spacey hoeft geen schadevergoeding te betalen in een civiele zaak die Anthony Rapp tegen hem had aangespannen. Rapp beschuldigde Spacey ervan dat hij hem op 14-jarige leeftijd seksueel had bejegend, maar volgens de jury is daar niet genoeg bewijs voor. Rapp had een schadeclaim van 40 miljoen dollar ingediend.

De elfkoppige jury was unaniem in de vrijspraak. In een reactie zei de advocaat van de 63-jarige Spacey dat ze dankbaar is dat de jury "de valse beschuldigingen heeft doorzien".

Spacey had volgens Rapp in 1986 seksuele avances gemaakt, toen de twee nog relatief onbekende acteurs waren. Spacey was toen 26 jaar oud en Rapp dus 14 jaar. Volgens Rapp ging Spacey op een feestje boven op hem liggen in een slaapkamer.

Het verhaal van Rapp verscheen voor het eerst in 2017 bij BuzzFeed, precies in de periode dat de #MeToo-beweging op gang kwam. Spacey twitterde toen dat hij vreselijk geschrokken was van de beschuldiging. Hij zei zich het voorval niet te kunnen herinneren, maar maakte excuses voor "ongepast dronken gedrag".

Meer beschuldigingen

In hetzelfde bericht maakte hij bekend dat hij al zijn hele leven op mannen valt en vanaf toen ook openlijk als homo door het leven wilde gaan. Kort daarna kwamen ook andere acteurs naar voren die Spacey beschuldigden van seksueel wangedrag.

Naar aanleiding van de beschuldigingen besloot Netflix de acteur te ontslaan. De succesvolle serie House of Cards, waarin hij vijf jaar lang de hoofdrol speelde, werd daarna zonder hem afgemaakt. Zijn carrière raakte daarna in verval. Dat begon al kort na de beschuldigingen: toen werd zijn rol in All the Money in the World opnieuw opgenomen met acteur Christopher Plummer, hoewel die film al zo goed als klaar was.

Er lopen overigens nog meer rechtszaken tegen de acteur. Zo staat hij in Groot-Brittannië terecht voor het aanranden van drie mannen. De incidenten zouden hebben plaatsgevonden in Londen tussen maart 2005 en augustus 2008, en in het westen van Engeland in april 2013. Naar verwachting begint de inhoudelijke behandeling van die zaak volgend jaar.

Spacey's advocaat heeft daar vertrouwen in, zei ze na de vrijspraak in de zaak-Rapp. "De volgende stap is dat we gaan bewijzen dat hij onschuldig is aan alle beschuldigingen aan zijn adres."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl