Dirk Kuijt, trainer van ADO Den Haag

Heerenveen en ADO Den Haag worstelen met amateurs, maar bekeren toch door

Heerenveen heeft op bezoek bij HSV Hoek een bekerblamage afgewend. De Friezen hadden een verlenging nodig om met de Zeeuwse amateurploeg af te rekenen en wonnen uiteindelijk met 4-2. Ook ADO Den Haag had in de eerste ronde van de beker moeite met een amateurploeg.

Heerenveen kende een hele zware avond in Zeeuws-Vlaanderen. Van tevoren had trainer Kees van Wonderen nog benadrukt dat verliezen van een amateurclub niet mocht gebeuren. "Dan sta je met grote letters op teletekst. Dat moeten wij voorkomen."

Maar na een half uur spelen leek dat er dik in te zitten. Hoek schoot namelijk uit de startblokken en via Steve Schalkwijk en Rik Imkens kwam de ploeg op een 2-0 voorsprong.

Eenmaal bekomen van de schrik maakte Mats Köhlert de belangrijke aansluitingstreffer. Na rust trok Rami Al Hajj de score gelijk met een fraai schot van afstand.

Spelers van Heerenveen vieren de Friese treffer

Maar het verzet van Hoek brak nog niet: Imkens maakte kort voor tijd zelfs bijna de winnende treffer. Uiteindelijk strompelde Heerenveen naar een verlenging.

Daarin kwam het via opnieuw Al Hajj op voorsprong. Kort voor het laatste fluitsignaal voltooide de Zweedse aanvaller zijn hattrick voor Heerenveen, dat het duel met tien man eindigde na een rode kaart van Tibor Halilovic.

ADO met moeite langs Excelsior '31

ADO Den Haag heeft zich ook met pijn en moeite geplaatst voor de tweede ronde. Op bezoek bij de amateurs van Excelsior '31 hing een verrassende uitschakeling in de lucht, maar de ploeg van trainer Dirk Kuijt knokte zich terug en won: 3-2.

Na een half uur kwam Excelsior '31 verrassend op voorsprong. Die achterstand werd snel weggepoetst door Joel Zwarts, maar ADO bleef moeite houden met de tegenstander uit Rijssen.

Dat was na rust niet anders en in de 50ste minuut schoot Givan Werkhoven de thuisploeg opnieuw op voorsprong. Daarna richtte ADO zich eindelijk echt op en binnen vijf minuten ging het van 2-1 naar 2-3.

De invallers Malik Sellouki en Thomas Verheydt maakten de twee belangrijke goals.

Thomas Verheydt viel in en maakte de winnende goal voor ADO

In de absolute slotfase was Werkhoven nog héél dicht bij de gelijkmaker, maar hij miste oog-in-oog met keeper Luuk Koopmans. ADO hield uiteindelijk stand en bekert door: een flinke opluchting voor de Hagenezen, die zich na de slechte competitiestart eigenlijk geen bekerflater konden veroorloven.

Weinig problemen Volendam

Volendam heeft het in het bekerduel bij Harkemase Boys maar even moeilijk gehad. Aanvankelijk kwamen de amateurs nog wel terug van een achterstand van 1-0, maar daarna stelde de club uit de eredivisie orde op zaken. Volendam won met 5-1.

In Harkema kwam Volendam na een kwartier op voorsprong door Imran Nazih. De amateurs kwamen op gelijke hoogte door Jhurrey Margaritha. Nog voor rust leidde de formatie van trainer Wim Jonk opnieuw. Nu kwam het doelpunt op naam van Robert Mühren.

Na de hervatting liep Volendam verder uit door treffers van Ibrahim El Kadiri, Lequincio Zeefuik en nogmaals El Kadiri.

Kökçü velt Willem II

Willem II is door FC Eindhoven uit het bekertoernooi geknikkerd. De Tilburgers kwamen een vroege goal van Ozan Kökçü niet meer te boven (1-0).

FC Eindhoven draait dit seizoen (met een derde plek in de competitie) beter dan Willem II (de nummer zes van de eerste divisie) en dat was in de openingsfase ook te zien.

Sterker: na twee minuten lag de bal er al in. Ozan Kökçü, broer van Feyenoorder Orkun Kökçü, dribbelde door de Tilburgse defensie en schoot raak.

Kökçü viert de openingstreffer

Willem II had er geen antwoord op. Aan balbezit hadden de Tricolores geen gebrek, aan creativiteit en stootkracht voorin wel. Voor rust kwam alleen Michael de Leeuw enigszins in de buurt van een doelpunt.

Na de pauze bleef het spelbeeld onveranderd: Willem II zocht naar openingen, maar vond die zelden. In de slotfase voerden de bezoekers de druk op, maar een doelpunt bleef toch tamelijk ver weg.

Heracles verder

Heracles had tegen Roda JC strafschoppen nodig om de volgende ronde te bereiken. Lennard Hartjes had de Limburgers tien minuten tijd weer op gelijke hoogte gebracht (2-2), waardoor er uiteindelijk een verlenging nodig was. Daarin werd niet gescoord.

Uiteindelijk miste diezelfde Hartjes zijn strafschop waardoor de koploper van de eerste divisie uiteindelijk won.