PSV'ers Erick Gutiérrez en Mauro Junior vieren de winst van de KNVB-beker in april
NOS Voetbal

Premies in KNVB-beker: schijntje voor toppers, bonus voor amateurclubs

Bijna was het in 2005 gedaan met de relatief kleine Engelse profclub Exeter City. Jaren van financiële en sportieve malaise brachten 'The Grecians' op het randje van faillissement. Toen gebeurde er een klein wonder: het grote Manchester United kwam langs.

De bijzonder fortuinlijke loting voor de derde ronde van de FA Cup, het belangrijkste bekertoernooi in Engeland, was de redding voor Exeter. De dubbele ontmoeting met United bracht ruim anderhalf miljoen pond in het laatje. In één klap waren alle schulden weg - ondanks de uitschakeling.

Kleinere clubs

Voor kleinere clubs kan deelname aan een nationaal bekertoernooi dus behoorlijk lucratief zijn. Ook in de KNVB-beker, waarvan deze week de eerste ronde op het programma staat, is het nodige (prijzen)geld te verdienen. Misschien niet zoveel als in Engeland, maar toch.

Bekijk hieronder een reportage die presentator Tom Egbers in 2005 maakte in Exeter over de bijzondere ontmoeting met het Manchester United van Giggs, Scholes en Cristiano Ronaldo:

2005: Tom Egbers bij Exeter City, dat nog bestaat dankzij een FA Cup-ontmoeting

Met name voor de deelnemende amateurclubs vormen de inkomsten uit de beker een fijn extraatje. Als ze een profclub hebben geloot, spelen ze in de eerste ronde een thuiswedstrijd. En dat is een belangrijk detail.

In de eerste en tweede ronde komen de opbrengsten van de bekerduels namelijk volledig ten goede aan de thuisspelende club. De bezoekende club heeft alleen recht op een 'bezoekersvergoeding' van voetbalbond KNVB, die 2.500 euro bedraagt.

Zo hoopt Kozakken Boys aan het thuisduel met Vitesse van woensdag 25.000 à 30.000 euro over te houden. De tweededivisionist verkoopt speciale arrangementen aan sponsoren en verwelkomt ten opzichte van een gemiddelde competitiewedstrijd zo'n duizend toeschouwers extra.

De verwachte opbrengst van het treffen met Vitesse is nog geen hoofdprijs. Het bedrag vormt ongeveer drie procent van de totale begroting. "Pas als we nog een ronde verder komen, wordt het echt leuk", weet Kozakken Boys-voorzitter Dick Hoogendoorn.

Wedstrijdpremies lopen op

Vanaf dat moment nemen namelijk ook de wedstrijdpremies serieuzere vormen aan. Waar kwalificatie voor de eerste ronde 12.500 euro oplevert, komt daar bij een overwinning 30.000 euro bij. Een plekje in de achtste finales is vervolgens goed voor nog eens 50.000 euro.

In die fase van het bekertoernooi (vanaf de achtste finales) zijn de opbrengsten van de wedstrijden bovendien niet alleen voor de thuisclub, maar worden ze gedeeld met de bezoekers.

Om die reden ging bij de penningmeester van Spakenburg de champagne open toen de loting voor de achtste finales in 2020 een uitwedstrijd tegen Ajax opleverde. Naar schatting leverde die bekeravond in een uitverkochte Johan Cruijff Arena de amateurclub zeker 200.000 euro op.

Live is extra geld

Voor een extra plusje op de jaarrekening zijn de deelnemers aan het bekertoernooi afhankelijk van de keuzes van tv-rechtenhouder ESPN. Clubs waarvan de wedstrijden live worden uitgezonden, incasseren immers extra geld.

De KNVB onderscheidt hierbij twee scenario's. De eerste kolom (live-vergoeding 1) geldt voor clubs waarvan de wedstrijd tenminste 45 minuten op het open net wordt uitgezonden. De tweede (live-vergoeding 2) is van toepassing wanneer er tenminste 45 minuten op het betaalkanaal te zien zijn.

Tegenover de wedstrijdpremies en eventuele live-vergoedingen staan voor thuisspelende (amateur)clubs vaak kosten voor het op orde brengen van alle faciliteiten. Ook de kosten voor arbitrage en de reis- en verblijfkosten van de bezoekende club komen voor rekening van de thuisclub.

Kleingeld voor grote clubs

Voor de grote clubs zijn de inkomsten uit de KNVB-beker vaak een druppel op een gloeiende plaat. Van een (groot) deel van het geld moeten winstpremies voor spelers worden betaald.

In het seizoen 2018/2019 besloot bekerwinnaar Ajax een deel van de ticketprijs te betalen voor de fans die meereisden naar de finale in De Kuip. De Amsterdamse club hield vervolgens vrijwel niets over van het prijzengeld dat werd verdiend met de zege op Willem II.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl