DNB-president Klaas Knot
NOS Nieuws

Knot bezorgd over gevolgen steunmaatregelen: kunnen inflatie juist aanjagen

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) is bezorgd over de gevolgen van de steun voor huishoudens vanwege de hoge inflatie. Hij deelt de zorgen van het International Monetair Fonds dat dat soort maatregelen de inflatie juist kan aanjagen. "Daar wil ik niet omheen draaien", zei hij na de jaarvergadering van het IMF tegen het ANP.

Het centralebankhoofd benadrukt net als het IMF al langer dat steun voor mensen die moeite hebben rond te komen nu goed is. Maar als een pakket niet aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan dat juist tot nog meer inflatie leiden. Daarmee werkt een overheid dan centrale banken tegen, want die proberen de inflatie juist te beteugelen.

Op de IMF-vergadering bleek volgens Knot dat ook andere landen met dat dilemma kampen. "Ik ben erachter gekomen dat vrijwel alle landen het lastig vinden om aan de aanbeveling hierover van het IMF te voldoen. Het is heel helder: steun moet tijdelijk, gericht en gedekt in de begroting zijn. Maar vooral dat 'gericht' lijken ministers van Financiën moeilijk te vinden."

'Heel verstandig'

Het prijsplafond waarvoor Nederland heeft gekozen, is juist niet gericht, maar geldt voor iedereen. Ook is nog niet helder hoe de kosten daarvoor worden gedekt. "Ieder huishouden profiteert ervan, ook mensen met hogere inkomens die eigenlijk geen steun nodig hebben", stelt Knot. Hij betwijfelt ook of het plafond wel een tijdelijke maatregel zal zijn, als volgend jaar zou blijken dat de koopkracht zwaar onder druk blijft staan.

Volgens de president van de DNB zou het "heel verstandig" zijn als het kabinet zo snel mogelijk gaat kijken hoe het de vele miljarden die het tijdelijke prijsplafond kost, volgend jaar gaat financieren.

Een mogelijkheid om de kosten te dekken, is extra belasting heffen bij huishoudens of bedrijven die de compensatie krijgen maar die eigenlijk niet nodig hebben. Knot laat tegenover het ANP weten ook wel wat in die oplossing te zien.

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de financiering. Volgens minister Kaag (Financiën) is er nog te veel onzeker om "op een geïnformeerde en verstandige manier" dekking te zoeken. Het kabinet heeft volgens haar met het steunpakket wel degelijk geprobeerd om zo gericht mogelijk te werk te gaan en het is ook de bedoeling dat de steun tijdelijk is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl