Noodweer op Kreta
NOS Nieuws

Dodental 'uitzonderlijk' noodweer Kreta loopt op

"De ergste storm van de afgelopen honderd jaar" en een "Bijbelse catastrofe". Griekse media omschrijven het zware noodweer op het populaire vakantie-eiland Kreta met grote woorden. Bij het noodweer dit weekend zijn zeker twee mensen om het leven gekomen. Ook is er veel schade aangericht.

De windvlagen en hevige regenval woedden vooral in de regio rondom de hoofdstad Heraklion. Op meerdere plekken viel de stroom uit. Op videobeelden is te zien hoe water en modder met enorme kracht door smalle straatjes stromen en tientallen auto's, afval en grote rotsblokken meenemen. Ook zijn meerdere auto's in zee beland.

Beelden van gisteren:

Zware overstromingen op Grieks eiland Kreta

De twee doden zijn een 50-jarige man en een 49-jarige vrouw. De man werd in een auto meegetrokken door het water en verdronk. De vrouw raakte gisteren vermist en werd vandaag dood teruggevonden in de zee.

De luchthaven van Heraklion bleef gisteren urenlang gesloten, omdat de landingsbaan onder water stond. Daarom moesten tientallen vluchten worden omgeleid naar de westelijke stad Chania en de Griekse hoofdstad Athene.

De Nederlandse Judith Derksen zit al een dag vast op het vliegveld. "Wij zijn gisteren met ons kleine huurautootje door de storm naar de luchthaven gereden. Het weer was heel heftig, met extreem hevige regenval. In Nederland heb je wel eens een stortbui van een minuut, nou dat was hier de hele tijd", zegt Derksen over de telefoon.

Op de luchthaven aangekomen was het een complete chaos. Derksen: "Enorm veel gestrande reizigers en op de informatieborden was te zien dat er steeds meer vluchten werden gecanceld en waren vertraagd".

Drukte op de luchthaven van Heraklion

Afgelopen nacht kregen Derksen en haar twee reisgezellen te horen dat de reisorganisatie geen hotel meer voor de groep kon boeken. "We hebben wel zestig hotels gebeld om te kijken of ergens nog plek was. Maar alles zat vol, of sommige hotels namen niet op, dus moesten we uiteindelijk op de luchthaven slapen."

De drie vriendinnen sliepen op de grond in de vertrekhal, samen met andere reizigers.

Situatie op vliegveld Heraklion zondagmiddag

Vanmiddag staat Derksens nieuwe vlucht gepland, al is die nog niet terug te vinden op de vluchtinformatieborden. "Het is hier gelukkig niet meer zo'n chaos als gisteren, maar veel mensen zijn nog gestresst. Wij blijven maar wachten hier, we zijn allang blij dat we veilig zijn aangekomen. En we hebben een hartstikke fijne vakantie gehad, alleen is het einde wat minder."

Inmiddels is het noodweer afgezwakt en is het slechte weer richting de zuidkust van Turkije getrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl