Patiënten in een geïmproviseerd ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Port-au-Prince
NOS Nieuws

Honderden cholerabesmettingen in Haïti, zeker 35 mensen gestorven

In Haïti heeft de recente uitbraak van cholera in en rond de hoofdstad Port-au-Prince aan zeker 35 mensen het leven gekost. Volgens de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie zijn meer dan 500 mensen besmet met de infectieziekte.

Cholera kan ernstige diarree en uitdroging veroorzaken. De bacterie die de ziekte veroorzaakt, wordt makkelijk overgedragen bij gebrek aan schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. In het land zijn beide schaars.

Gewapende bendes

Haïti is een van de armste landen ter wereld en lijdt al jaren onder corruptie, geweld en natuurrampen. Gewelddadige bendes strijden er de laatste tijd om de controle over de hoofdstad en duizenden mensen lijden honger.

Amerika en Canada hebben gepantserde voertuigen en ander materieel naar Haïti gestuurd om de politie te helpen om de orde te herstellen. De interim-regering van Haïti vroeg deze week de Verenigde Naties om te interveniëren met een gewapende internationale troepenmacht.

Bij de vorige uitbraak van cholera in 2010 stierven ongeveer 10.000 Haïtianen. De ziekte werd toen waarschijnlijk meegebracht door Nepalese vredestroepen van de VN.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl