Schade aan het exterieur van de gevangenis op een foto die is verspreid door de Iraanse autoriteiten
NOS NieuwsAangepast

Iraanse staatsmedia: zeker vier doden bij brand in beruchte Evin-gevangenis

Bij de grote brand die gisteren uitbrak in de Evin-gevangenis in Teheran zijn volgens het Iraanse staatspersbureau Irna zeker vier doden en 61 gewonden gevallen. Het is niet duidelijk of dit het werkelijke dodental is na de brand van gisteravond. Onafhankelijke of verifieerbare informatie over het aantal slachtoffers is er nog niet.

Gisteravond verschenen op sociale media beelden waarop te zien was hoe vlammen en rook uit het gebouwencomplex sloegen. Vanochtend kwam het bericht dat de brand was geblust.

De Evin-gevangenis in Teheran is berucht. Er zitten veel politieke gevangenen, onder wie tegenstanders van het Iraanse regime die bij de protesten van de afgelopen weken zijn opgepakt. Het is niet duidelijk of de brand in de gevangenis te maken heeft met die aanhoudende protesten. Volgens Rana Rahimpour, verslaggever van BBC Persian, is een link in ieder geval niet uit te sluiten.

Iraanse staatsmedia benadrukken dat de brand losstaat van de protesten. Het vuur ontstond na een gevecht tussen gevangenen in een naaiatelier van het complex, zei de gouverneur van Teheran vandaag op de staatstelevisie. Het zou gaan om gevangenen die vastzitten voor kleine vergrijpen, meldden de staatsmedia eerder al. Daarna zouden zij met bewakers in gevecht zijn geraakt.

Tijdens de brand zouden er geen gevangenen zijn ontsnapt. Na het uitbreken van de brand was het opnieuw onrustig op straat. Op beelden die worden gedeeld is te zien dat betogers richting de Evin-gevangenis trokken. Volgens NOS-correspondent Daisy Mohr gaat vandaag op sociale media een oproep rond waarin demonstranten zeggen dat zij vanavond en morgen de straat op gaan "voor de gevangenen van Evin en andere politieke gevangenen in Teheran en Iran".

In de video is te horen dat de betogers "Death to Khamenei" roepen, waarmee zij doelen op de opperste leider van Iran:

Iraanse betogers op weg naar beruchte gevangenis in Teheran

In de gevangenis zit onder anderen de Iraans-Amerikaanse zakenman Siamak Namazi, die vastzit op beschuldiging van spionage. De Verenigde Staten uitten gisteravond hun zorgen over de situatie bij de Evin-gevangenis. "Iran is volledig verantwoordelijk voor de veiligheid van onze, ten onrechte vastgezette, burgers, die onmiddellijk vrijgelaten moeten worden", zei een woordvoerder op Twitter.

President Biden liet weten dat de Iraanse regering "zo onderdrukkend" is dat hij "enorm respect" heeft voor mensen die de straat op gaan. Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken betichtte Biden in staatsmedia vandaag vervolgens van bemoeienis met interne zaken.

Al weken demonstraties

In Iran zijn al wekenlang protesten naar aanleiding van de dood van de 22-jarige Iraans-Koerdische vrouw Mahsa Amini. Zij werd opgepakt door de politie omdat ze haar hoofddoek niet goed zou hebben gedragen. Volgens ooggetuigen werd zij na haar arrestatie door de politie mishandeld. Amini werd naar het ziekenhuis overgebracht, waar ze in coma raakte en overleed.

Iraniërs, onder wie veel jongeren, komen dagelijks bij elkaar om te demonstreren. Zij roepen op tot het vertrek van de Iraanse regering. De politie treedt hard op tegen de protesten. Hierbij zijn volgens mensenrechtenorganisaties honderden doden gevallen.

In de Evin-gevangenis zat ook de Iraans-Britse Nanzanin Zaghari-Ratcliff gevangen. Zij werd beschuldigd van 'spionage' en 'samenzwering' om zo de Iraanse regering ten val te brengen. Zaghari-Ratcliff werd uiteindelijk in maart van dit jaar op het vliegtuig naar Londen gezet, nadat Groot-Brittannië 400 miljoen pond aan nog openstaande schulden had betaald aan Iran voor haar vrijlating.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl