NOS NieuwsAangepast

Brand en gevechten in Evin-gevangenis in Teheran

In de beruchte Evin-gevangenis in de Iraanse hoofdstad Teheran zijn volgens het staatspersbureau Irna gevechten uitgebroken tussen gevangenen en gevangenispersoneel. Er zouden zeker acht gewonden zijn.

Over de situatie in de gevangenis is nog weinig bekend. Irna hoorde van een medewerker dat gevangenen een opslagplaats met kleding in brand hebben gestoken. "De situatie is volledig onder controle en de brandweer is bezig het vuur te doven", zou hij hebben gezegd.

Iraanse staatsmedia melden dat de onrust zou zijn ontstaan door "financiële en criminele gevangenen." Politieke gevangenen zouden geen aandeel hebben gehad bij de onrust, aldus Iraanse media.

De BBC meldt op basis van een video die een anti-overheidsgroep heeft geplaatst dat buiten de gevangenis "dood aan de dictator werd geroepen". In een andere video zou te zien zijn hoe vanuit buiten de muren voorwerpen naar de gevangenis werden gegooid.

Op sociale media gaan beelden rond waarop te zien is dat er brand is uitgebroken. Er klinken ook knallen. Dat zijn geweerschoten, zo wordt gezegd. In de gevangenis worden onder meer tegenstanders van het regime vastgehouden.

Gevechten bij beruchte gevangenis in Teheran

Een getuige zegt tegen persbureau Reuters dat familieleden van de gevangenen zich bij de ingang hebben verzameld. Er is veel politie op de been. Ook staan er ambulances klaar.

Al maand demonstraties

In Iran is het al weken onrustig. De onlusten begonnen na de dood een vrouw die vorige maand werd opgepakt door de moraalpolitie. De 22-jarige Mahsa Amini zou zich niet hebben gehouden aan de regels die voorschrijven dat een vrouw in het openbaar haar hoofd moet bedekken.

Dagelijks komen beelden naar buiten van demonstraties waarin wordt geroepen om vrijheid en het vertrek van de regering, ook vandaag weer. De politie en ordetroepen treden met grof geweld op. Bij de demonstraties zijn volgens mensenrechtenorganisaties honderden doden gevallen.

In de Evin-gevangenis zat ook Nanzanin Zaghari-Ratcliff jarenlang vast en was het middelpunt van een diplomatieke ruzie, voordat ze in maart van dit jaar op het vliegtuig naar Londen werd gezet. De Brits-Iraanse vrouw werd beschuldigd van 'spionage' en 'samenzwering' om de Iraanse regering ten val te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl