Epa
NOS NieuwsAangepast

Klimaatactivisten die soep over Van Gogh gooiden op borgtocht vrij

De klimaatactivisten die gisteren in de National Gallery in Londen blikken soep leeggooiden over een schilderij van Vincent van Gogh zijn op borgtocht vrijgelaten. De twee vrouwen van 20 en 21worden verdacht van vernieling.

Het schilderij, een van de versies van de Zonnebloemen, raakte zelf niet beschadigd omdat het achter glas hangt. Het is na een schoonmaakbeurt ook weer gewoon te zien voor bezoekers van het museum. De lijst heeft wel wat schade.

De verdachten behoren bij de actiegroep Just Stop Oil, die wil dat de Britse regering stopt met olie- en gasprojecten. Na het leeggooien van de blikken soep lijmden ze zichzelf aan een muur van het museum vast. Een ander lid van de groep streamde de beelden op social media.

De rechter heeft nu bepaald dat de vrouwen in afwachting van rechtszaak worden vrijgelaten. Om nieuwe acties te voorkomen geldt als voorwaarde dat ze in openbare gelegenheid geen verf of lijm bij zich morgen hebben.

Bekijk hier de beelden van de actie:

Actievoerders gooien soep over schilderij van Van Gogh in Londen

De afgelopen weken waren er meer acties van leden van Just Stop Oil. Het besmeuren van het doek van Van Gogh leidde tot veel kritiek van mensen die het verband niet zien tussen opkomen voor het milieu en kunst vernielen.

Gisteren kwam later op de dag ook een groep demonstranten samen bij het hoofdbureau van politie in Londen. Daar werd gele verf gegooid over een bord met New Scotland Yard erop. Een demonstrant die daarvoor verantwoordelijk wordt gehouden, moet ook voor de rechter komen.

In totaal werden gisteren bij de acties in de Britse hoofdstad 28 mensen opgepakt. Zij zijn bijna allemaal vrijgelaten. Drie actievoerders zitten nog vast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl