Robbie Coltrane bij de première van de film Harry Potter and the Deathly Hallows in 2011
NOS NieuwsAangepast

Acteur Robbie Coltrane, Hagrid in Harry Potter, overleden

De Britse acteur Robbie Coltrane is op 72-jarige leeftijd overleden, heeft zijn manager Belinda Wright bekendgemaakt. Hij speelde vanaf eind jaren 70 in meerdere films en televisieseries, maar was vooral bekend vanwege zijn rol van halfreus Rubeus Hagrid in de Harry Potterfilmreeks.

Volgens Wright is de acteur overleden in een ziekenhuis in Schotland, waar hij woonde. Het is niet bekend waardoor Coltrane, die eigenlijk Anthony Robert McMillan heette, is gestorven.

'Uniek talent'

"Robbie zal de komende decennia waarschijnlijk het best worden herinnerd als Hagrid, een rol die zowel kinderen als volwassenen vreugde bracht", zegt Wright. "De rol heeft de afgelopen twintig jaar iedere week tot een stroom aan fanmail geleid." Ze omschrijft Coltrane als "een uniek talent".

Bekijk de eerste ontmoeting tussen Harry en Hagrid in de allereerste film uit de reeks, Harry Potter en de Steen der Wijzen, uit 2001:

In 2002 werd Coltrane voor zijn vertolking van Hagrid genomineerd voor de toonaangevende Britse filmprijs Bafta, in de categorie mannelijke bijrol. Die prijs won hij toen niet, maar in de jaren 90 had de acteur al wel drie Bafta's in de wacht gesleept. Hij won zowel in 1994, 1995 als 1996 de prijs voor beste acteur vanwege zijn rol in de misdaadserie Cracker.

In 2016 won Coltrane ook de Royal Television Society Award voor beste acteur, een belangrijke televisieprijs in het Verenigd Koninkrijk.

James Bond

Behalve in Harry Potter speelde Coltrane ook in twee James Bond-films. In GoldenEye en The World is Not Enough nam hij de rol aan van KGB-agent Valentin Zukovsky.

Coltrane, een geboren en getogen Schot, begon zijn carrière in 1979 met de televisieserie Play for Today. Vier jaar later maakte hij onder meer furore met de serie Alfresco. Die tv-serie, die bestond uit allerlei komische sketches, telde in totaal dertien afleveringen. Coltrane had een van de hoofdrollen, samen met onder anderen Stephen Fry en Emma Thompson.

Met Thompson speelde hij vanaf 1987 ook in de serie Tutti Frutti, over de Schotse rock-'n-rollband The Majestics.

J.K. Rowling, de schrijver van de Harry Potter boeken roemt zijn talent en humor:

Coltrane had twee kinderen, die hij kreeg met zijn ex-vrouw van wie hij in 2003 scheidde. Zijn manager zegt dat zij het personeel van het Schotse ziekenhuis waar hij verbleef willen bedanken voor hun "zorg en vertrouwelijkheid". Ze roept mensen op de privacy van de familie te respecteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl