De Turkse parlementariër Omer Faruk Gergerlioglu houdt tijdens het debat over de wet een foto omhoog die censuur verbeeldt
NOS Nieuws

Nieuwe wet in Turkije: tot drie jaar cel voor verspreiden 'desinformatie'

Het Turkse parlement heeft gisteravond een wet goedgekeurd waarmee het verspreiden van wat wordt beschouwd als desinformatie bestraft kan worden met een maximale celstraf van drie jaar. Critici spreken van een censuurwet, die bedoeld is om de vrije pers en kritiek op de regering nog verder aan banden te leggen.

De nieuwe wet schrijft voor dat het strafbaar wordt om "opzettelijk misleidende informatie te delen die de veiligheid, openbare orde en volksgezondheid in gevaar brengt". De regering wil hiermee naar eigen zeggen een einde maken aan de verspreiding van nepnieuws.

Wie schuldig wordt bevonden aan het online verspreiden van 'desinformatie' riskeert een gevangenisstraf tot drie jaar. Hierbij gaat het niet alleen om het zelf plaatsen van nepnieuws op sociale media, maar ook om het delen van andermans berichten en nieuwsberichten die door de Turkse autoriteiten als nepnieuws worden bestempeld. De straffen kunnen nog hoger worden als dat nieuws wordt verspreid via een anoniem account.

'Criminalisering van journalistiek'

Een groep van 22 internationale organisaties die opkomen voor vrijheid van meningsuiting en persvrijheid luidt de noodklok over de wet. De wet zal volgens de organisaties leiden tot censuur van online informatie en de "criminalisering van journalistiek".

Turkije staat dit jaar op plek 149 van de 180 landen in de Reporters Without Borders-index voor persvrijheid. De internationale organisaties vrezen dat de nieuwe wet invloed heeft op de journalistieke verslaggeving in de aanloop naar de verkiezingen in Turkije volgend jaar.

Ook Turkse oppositiepartijen uitten gisteravond hun woede over de nieuwe wet. Zo sloeg de Turkse parlementariër Burak Erbey uit protest zijn telefoon kapot met een hamer. "Als deze wet wordt aangenomen, kun je je telefoon op deze manier kapot maken", zei hij. "Je hoeft hem niet meer te gebruiken."

Kijk hier hoe Erbey tijdens zijn betoog plots een hamer tevoorschijn haalt en op zijn mobiel in begint te hakken:

Turkse oppositie noemt nieuwe online-wet 'censuur'

Voordat de wet gisteren werd aangenomen, kreeg het voorstel al kritiek van journalisten, waakhonden voor de persvrijheid en van de Venetië-commissie, een adviesorgaan van de Raad van Europa. De nieuwe wet bedreigt volgens het adviesorgaan de vrijheid van meningsuiting en kan de journalistiek in Turkije verder beschadigen. De commissie drong erop aan om het wetsvoorstel te laten vallen, maar daaraan werd dus geen gehoor gegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl