Abdul Latif Rashid (78) werd verkozen door het parlement
NOS Nieuws

Nieuwe president in Irak, hoop op eind aan politieke impasse

Irak heeft een nieuwe president. De 78-jarige Koerdische politicus Abdul Latif Rashid kreeg in het parlement de vereiste tweederdemeerderheid achter zich.

De hoop is dat de benoeming een einde maakt aan de politieke impasse in het land, die al gaande is sinds de parlementsverkiezingen van oktober vorig jaar. Rashid heeft direct een kandidaat-premier benoemd, die dertig dagen de tijd krijgt om een kabinet te vormen.

De verkiezingen van een jaar geleden werden gewonnen door de partij van de sjiitische leider Muqtada al-Sadr, maar hij slaagde er niet in om een regering te vormen. Deze zomer zei hij dat hij zich zou terugtrekken uit de politiek, wat in Bagdad leidde tot gewelddadige rellen onder zijn aanhangers. Ook trok hij alle parlementariërs van zijn partij terug uit het parlement.

Minister van Waterzaken

Eerder dit jaar probeerde het Iraakse parlement al drie keer tevergeefs een nieuwe president te kiezen. De afgelopen tijd wist Rashid, een voormalig minister van Waterzaken, de grootste machtsblokken achter zich te krijgen. Bij de stemming in het parlement versloeg hij zittend president Barham Salih.

De kandidaat-premier die Rashid nu heeft benoemd, is Mohammed Shia al-Sudani. Hij is een 52-jarige sjiiet die eerder minister was van Mensenrechten en van Werkgelegenheid.

Raketaanval in Groene Zone

De stemming in het parlement begon overigens met vertraging vanwege een raketaanval in de Groene Zone, het zwaarbeveiligde gebied met de belangrijkste regeringsgebouwen en ambassades. Volgens het leger sloegen negen raketten in.

Persbureau Reuters meldt dat tien mensen gewond zijn geraakt, onder wie leden van de veiligheidsdiensten. Onduidelijk is wie achter de aanval zat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl