NOS SportAangepast

Judoploeg komt op WK in strijd om bronzen medaille tekort tegen Israël

Nederlandse judoka's op WK onderuit in strijd om brons

De Nederlandse judoka's hebben de WK in Tasjkent niet weten af te sluiten met een medaille in het landentoernooi. In de strijd om het brons moest de gemengde ploeg zich tegen Israël gewonnen geven na een blessure die Sanne Vermeer opliep in de slotpartij: 2-4.

Door de nederlaag is de Oranje-afvaardiging in de hoofdstad van Oezbekistan blijven steken op twee bronzen medailles: voor Sanne van Dijke, die door een dikke voet niet beschikbaar was voor de landenwedstrijd, in de categorie tot 70 kilogram en Michael Korrel in de klasse tot 100 kilogram.

2-1 voorsprong

Frank de Wit en Korrel deden wat van hen verwacht werd en wonnen hun partijen, al had Korrel daar in de categorie boven 90 kilogram wel een golden score nodig. Dat tussendoor Guusje Steenhuis (boven 70 kilogram) het onderspit delfde tegen de zwaardere Raz Hershko was een tegenvaller.

Pleuni Cornelisse en de niet geheel fitte Ivo Verhorstert leden vervolgens kansloze nederlagen, waarna Vermeer (tot 70 kilogram) de stand gelijk moest zien te trekken tegen Maya Goshen. Het duel, waarin de Friezin de mindere was maar knokte voor wat ze waard was, kwam in de verlenging terecht.

Daarin raakte Vermeer aan haar knie geblesseerd, waardoor ze moest opgeven en daarmee het lot van Oranje bezegelde. Die blessure lijkt ernstig en zal bij terugkeer in Nederland verder worden onderzocht.

Via herkansing naar strijd om medaille

Nederland startte het landentoernooi met een nipte 4-3 zege op Kazachstan, maar was in de kwartfinales kansloos tegen judogrootmacht Japan: 0-4. Alleen De Wit kreeg kansen in zijn partij, alvorens Goki Tajima hem in de verlenging versloeg.

Judoka's kloppen Oekraïne in herkansingen op WK en gaan op voor brons

In de herkansing tegen Oekraïne begon Nederland al met een voorsprong, omdat er voor De Wit geen tegenstander was.

Vermeer was vervolgens snel klaar met Anastasiia Antipina en de opponente van Steenhuis, Yelyzaveta Lytvynenko die eerder op de WK brons had veroverd in de klasse tot 78 kilogram, werd gediskwalificeerd voor een gevaarlijke techniek. Korrel haalde in de golden score het vierde punt binnen: 4-0.

Japan de sterkste

Het goud in het landentoernooi ging naar Japan, dat de afgelopen week ook al vijf individuele wereldtitels binnensleepte. In de finale waren de Aziaten met 4-2 een maatje te groot voor Frankrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl