NOS SportAangepast

Van Dijke wint brons op WK judo en draagt geblesseerde tegenstander van tatami

Judoka Van Dijke wint WK-brons en draagt opponente van tatami

Sanne van Dijke heeft de Nederlandse judoploeg de eerste medaille bezorgd bij de WK in Tasjkent. Ze pakte het brons in de categorie tot 70 kilogram, nadat haar tegenstandster geblesseerd was geraakt aan haar knie.

De 27-jarige Nederlandse droeg Shiho Tanaka daarop van de tatami, wat haar een luid applaus vanaf de tribune opleverde.

Sanne van Dijke tilt opponent Shiho Tanaka van de tatami.

"Zo heb ik hem nog niet eerder gehad", analyseerde Van Dijke de strijd om WK-brons, waarin haar tegenstandster nog wel kort aan haar knie behandeld werd. Dat bood echter geen soelaas, waardoor Van Dijke op het podium mocht plaatsnemen.

Eerder in het toernooi versloeg ze onder anderen Michaela Pollores. De Oostenrijkse, vorig jaar goed voor WK-brons en verliezend finaliste op de Olympische Spelen, liep in de slopende verlenging tegen haar derde en dus fatale strafje aan.

Judoka Van Dijke blij met brons, maar wacht ongeduldig op goud: 'Voel dat het erin zit'

Voor Van Dijke is de laagste trede van het podium inmiddels bekend terrein, na brons op de WK van vorig jaar en de Spelen van Tokio. "Hij voelt heel goed", aldus Van Dijke. "Het zal geen geheim zijn dat ik voor goud kom en dat ik een beetje ongeduldig aan het worden ben wanneer die gaat komen. Ik voel gewoon dat het erin zit en ik wil hem heel graag halen."

Corona hindert Van 't End

De drie andere Nederlandse judoka's die maandag op de tatami verschenen, werden snel uitgeschakeld. Onder hen ook Noël van 't End, die drie jaar terug nog wereldkampioen werd in de klasse tot 90 kilogram.

De 31-jarige Van 't End had na enkele positieve coronatesten in de aanloop naar het toernooi pas vrijdag naar de hoofdstad van Oezbekistan kunnen afreizen. Allesbehalve topfit klopte hij daar na een bye in de tweede ronde de Portugees Anri Egutidze met een armklem (ippon). Tegen de Bulgaar Ivaylo Ivanov, die een hoog tempo onderhield, werden drie shido's (strafjes) hem echter fataal.

Al eerder had Jesper Smink het moeten afleggen tegen de Duitser Eduard Trippel, die op ippon zegevierde.

Kroatische dwarsliggers

Bij de vrouwen had Nederland eveneens twee ijzers in het vuur. Voor Hilde Jager hield het toernooi na een goed begin toch al in de tweede ronde op. Ze bleek niet opgewassen tegen titelverdedigster en nummer één van de wereld Barbara Matic uit Kroatië. De 24-jarige Apeldoornse had vorig jaar één keer van haar gewonnen en was daarom vol goede hoop, maar Matic sloeg in de verlenging toe met een score.

Jager: 'Moest weer in tweede ronde tegen de wereldkampioene'

Ook bij Van Dijke maakte een Kroatische dwarsligger een eind aan haar titelaspiraties. De Europees kampioene van 2017 en 2021 en winnares van olympisch brons vorig jaar in Tokio keek na twee overtuigende zeges in de kwartfinales tegen de zes jaar jongere Lara Cvjetko al tegen twee strafjes aan, toen ze op haar zij gelegd werd en een waza-ari te incasseren kreeg. Daar wist ze in het vervolg van de partij niets meer tegenover te stellen.

Beide judoka's uit Kroatië vochten zich uiteindelijk naar de finale, die Matic titelprolongatie opleverde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl