Inwoners in Kiev kijken naar een vernietigde Russische tank in de stad
NOS Nieuws

Wrak van Russische tank komt in centrum Berlijn, naar voorbeeld andere steden

Vlak bij de Russische ambassade in het centrum van Berlijn wordt een verwoeste Russische tank uit Oekraïne tentoongesteld. De rechter schuift de bezwaren van het stadsbestuur terzijde en geeft groen licht voor het initiatief van twee museumeigenaren.

Die zeggen dat ze geïnspireerd zijn door soortgelijke acties in Kiev, Praag en Warschau.

Symbool

Al vrij snel na het begin van de oorlog in Oekraïne werden verwoeste en achtergelaten Russische tanks door de Oekraïners naar het centrum van de hoofdstad Kiev gesleept. Daar worden ze op een groot plein tentoongesteld om aan de bevolking te laten zien dat Rusland niet onoverwinnelijk is.

Op initiatief van de Oekraïense en Poolse regeringen werden deze zomer meerdere tanks neergezet op een groot plein in het centrum van Warschau, onder het motto 'voor jouw vrijheid en die van ons.' Met die slogan wil Oekraïne uitdragen dat ze niet alleen voor hun eigen vrijheid en democratie vechten, maar voor die van heel Europa.

In mei van dit jaar maakte verslaggever Sander van Hoorn een reportage in Kiev over de tentoongestelde Russische tanks in de stad.

Kiev showt Russische tanks als oorlogstrofee: 'Dit is een waarschuwing'

De gemeente van Berlijn voelde aanvankelijk niets voor het plaatsen van een tank in het stadscentrum. Daarop besloten de initiatiefnemers de rechter om een oordeel te vragen.

Volgens de gemeente zou een tank midden in het drukke district Mitte gevaar kunnen opleveren voor voetgangers, fietsers en automobilisten. Ook zou het wrak van de tank Syrische vluchtelingen kunnen traumatiseren. Daarnaast vreesde het stadsbestuur dat de plaatsing van de tank als politiek statement een risico voor de staat zou kunnen inhouden. De rechter veegde die tegenwerpingen van tafel, met een beroep op de vrijheid van meningsuiting.

Nadat de tanks een tijd in Warschau hadden gestaan stuurde de Oekraïense regering ze naar Praag. Madrid, Lissabon en Parijs staan ook op het lijstje.

De Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov zei eerder tegen The Kyiv Independent dat hij ervoor wil zorgen dat Russische tanks in Europa terechtkomen, "maar dan in de vorm van wrakstukken". Ook wil hij de Europeanen eraan blijven herinneren dat Oekraïne nog steeds slachtoffer is van een oorlog die begonnen is door Rusland.

Een vrouw fotografeert een Russische tank in Kiev

Een reden voor Oekraïne om de tanks in Madrid te plaatsen zou kunnen zijn dat Spanje relatief weinig zware wapens heeft gedoneerd aan Oekraïne.

Nog geen initiatieven in Nederland

In Nederland zijn vooralsnog geen initiatieven bekend voor het plaatsen van vernielde Russische tanks in grote steden. Ook zijn er bij de gemeente Den Haag geen aanvragen binnengekomen voor acties in de buurt van de Russische ambassade.

De tank in Berlijn staat naar verwachting binnen enkele weken op zijn plek, om de hoek van de Russische ambassade.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl