Willem M. tijdens een eerdere zitting; hij was niet bij de uitspraak aanwezig
NOS NieuwsAangepast

Twaalf jaar en tbs voor vrachtwagenchauffeur die motoragent Rotterdam doodreed

Vrachtwagenchauffeur Willem M. krijgt twaalf jaar celstraf en tbs voor het doodrijden van motoragent Arno de Korte in juli 2021. Ook mag hij na het einde van zijn celstraf tien jaar lang geen motorvoertuig besturen. Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand dezelfde straf.

"Deze doodslag heeft diepe sporen nagelaten bij de nabestaanden en de politie", zei de rechter bij het voorlezen van het vonnis. Willem M. was niet bij de uitspraak aanwezig. Tientallen vrienden en collega's van De Korte zaten op de publieke tribune. In de rechtszaal lagen op een tafeltje de motorhelm en baret van de doodgereden motoragent, die oud-marinier was. Daarnaast stond een lijst met een foto van hem.

De moeder van Arno de Korte is blij met de uitspraak:

'Laat hem maar boeten'

In het vonnis houdt de rechter er rekening mee dat M. tijdens de zittingen geen medeleven toonde met de nabestaanden van het slachtoffer.

Aanslag op de politie

Willem M. reed vorig jaar juli in Rotterdam de 47-jarige motoragent Arno de Korte dood na het negeren van een stopteken. De agent werd honderden meters meegesleurd en overleed kort na het ongeluk. Willem M. reed na de aanrijding een stuk door.

Tijdens eerdere zittingen maakten familieleden van de doodgereden agent gebruik van hun spreekrecht. De moeder van De Korte sprak van "een aanslag op de politie". Een schoonzus zei dat M. "een bewuste keus heeft gemaakt die de familie geestelijk kapot heeft gemaakt".

M. zei tijdens een vorige zitting in de rechtbank dat hij zich weinig van de aanrijding kon herinneren, al wist hij nog dat hij niet meer kon remmen. Maar de rechter acht die verklaring niet geloofwaardig: M. stopte om de schade aan de vrachtwagen van zijn broer te bekijken en voerde daarna meerdere telefoongesprekken.

De baret, motorhelm en een foto van motoragent Arno de Korte

Twee keer eerder veroorzaakte de in Melissant (Zuid-Holland) wonende M. een ongeluk met zijn truck. In 2015 reed hij een motoragent aan, die daarbij zijn arm verloor. Volgens de rechter was toen niet bewezen dat er opzet in het spel was.

In 2020 reed M. in Rockanje een oudere vrouw dood. Politieonderzoek wees toen uit dat hij dat niet had kunnen voorkomen. Bij beide incidenten was zijn truck te zwaar beladen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl