Woningen in Almere
NOS NieuwsAangepast

Grens voor Nationale Hypotheekgarantie stijgt naar 405.000 euro

In 2023 kun je tot een hypotheek van 405.000 euro de Nationale Hypotheekgarantie krijgen. Dat is een stijging van 50.000 euro: dit jaar is de NHG-grens nog 355.000 euro.

De gemiddelde verkoopprijs van een woning was afgelopen kwartaal 425.000 euro. De nieuwe NHG-grens ligt dus dichter in de buurt van die gemiddelde prijs. De NHG-grens wordt volgens een vaste methode berekend en gaat in een periode van stijgende woningprijzen minder hard omhoog en in een tijd van dalende prijzen minder hard omlaag.

Volgens Carla Muters, bestuursvoorzitter van NHG, was de verhoging van de grens echt nodig. "Mensen sluiten door de sterk gestegen prijzen een steeds hogere hypotheek af. Wij willen er zijn als die groep te maken krijgt met arbeidsongeschiktheid, te hoge woonlasten, echtscheiding of andere problemen. Ons vangnet wordt door een verhoogde kostengrens voor een grote groep beschikbaar."

Betaalbaarheidsgrens stijgt niet mee

Het kabinet wil dat er tot en met 2030 honderdduizenden betaalbare koopwoningen gebouwd worden. Als maximum voor een betaalbare woning werd tot nu toe de NHG-grens genomen. Maar omdat die nu stijgt van 355.000 naar 405.000 euro stapt de regering daarvan af.

"Door de sterke stijging van de NHG-grens zijn woningen met die prijs voor minder mensen betaalbaar, omdat de inkomens het afgelopen jaar minder zijn gestegen dan de NHG-grens", aldus het kabinet. Daarom houdt woonminister De Jonge de 'betaalbaarheidsgrens' op 355.000 euro. Die stijgt dus niet mee met de NHG-grens.

Eigen Huis wilde meer

In juli deed Vereniging Eigen Huis nog een oproep om de NHG-grens volgend jaar extra te verhogen naar 440.000 euro, omdat er nog maar weinig huizen te koop staan voor 355.000 euro en minder.

Daarvoor zou de NHG de vaste berekeningssystematiek moeten loslaten, maar dat is dus niet gebeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl