Foto van Dimorphos 11 seconden voor de botsing met DART
NOS Nieuws

NASA-missie geslaagd: ruimterots is op andere koers gebracht

Een test van NASA om met een ruimtesonde een ruimterots van koers te veranderen is geslaagd. Dat heeft de ruimtevaartorganisatie bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat de mensheid de beweging van een hemellichaam heeft veranderd, zegt NASA.

De NASA liet de ruimtesonde DART (Double Asteroid Redirection Test) met een snelheid van zo'n 20.000 kilometer per uur botsen met Dimorphos, een 160 meter brede planetoïde. De botsing was een test om te kijken of met zo'n manoeuvre een planetoïde die in dreigt te slaan op de aarde van baan kan worden veranderd.

"Dit is een keerpunt voor planetaire verdediging en een keerpunt voor de mensheid", zei NASA-chef Bill Nelson bij de bekendmaking van de resultaten.

De beelden van de inslag:

NASA raakt ruimterots met sonde van 'koelkastformaat'

Dimorphos, die rondjes draait om zijn grotere zus Didymos met een doorsnee van 750 meter, lag niet op ramkoers met de aarde. Er was ook geen gevaar dat de botsing met DART Dimorphos richting de aarde kon duwen.

Door de botsing blijkt de baan van Dimorphos wel met 32 minuten te zijn verkort. Dit toont volgens NASA aan dat een dergelijke missie een haalbare manier is om ooit een ruimterots die op ramkoers ligt met de aarde af te laten buigen.

Wetenschappers hadden voorspeld dat de DART-impact het baanpad van Dimorphos met minstens 10 minuten zou verkorten. Ze zeiden ook dat ze een verandering van slechts 73 seconden al als een succes zouden beschouwen.

Komeetachtige staart

De missie heeft bij elkaar ongeveer 330 miljoen dollar gekost. De DART werd in november 2021 gelanceerd.

Vorige week was op een foto te zien dat de rots een uitdijende, komeetachtige staart had gekregen van meer dan 10.000 kilometer, bestaand uit stof en ander materiaal. De foto werd twee dagen na de botsing gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl