NOS VoetbalAangepast

Bondscoach Jonker experimenteert tegen Noorwegen en krijgt deksel op de neus: 0-2

Vooraf kondigde bondscoach Andries Jonker aan deze oefenperiode met de Nederlandse voetbalsters te willen gebruiken om te experimenteren. Bij de eerste echte test moet de conclusie worden getrokken dat het experiment mislukt is.

Nederland verloor in Den Haag met 2-0 van Noorwegen. "Dit was een nuttige wedstrijd", aldus Jonker na afloop. "Ik heb veel speelsters een kans kunnen geven om zich te laten zien in het Oranjeshirt. Dan krijg je een beeld en daar gaat het mij om."

Toch moest Jonker ook concluderen dat dat beeld 'niet goed' was. "Het niveau dat ze op het trainingsveld in de beschutte bossen van Zeist hebben gehaald, hebben ze nu niet gehaald."

Nederlandse voetbalsters onderuit in oefenduel met Noorwegen

Bij de eerste tien WK's bereikte Noorwegen negen keer de halve finales, speelde zes WK-finales en won er twee. Maar Noorwegen is niet meer het topland van weleer, zeker niet zonder vedetten als Ada Hegerberg en Caroline Graham Hansen. Het afgelopen EK eindigde voor de Noorsen al na de groepsfase, waarin het een 8-0 oorwassing had gekregen van de latere kampioen Engeland.

Heel verrassend was dat niet, want kort daarvoor had het in een oefenduel ook al met 7-0 verloren van Nederland. Wie dacht dat het vandaag ook makkelijk zou gaan, kwam bedrogen uit.

Experiment: 5-3-2

Bondscoach Andries Jonker wilde deze oefenperiode gebruiken om te zien of 5-3-2 een goed alternatief zou kunnen zijn voor de gebruikelijke 4-3-3. Na de afzegging van oefenpartner Zambia wegens visumproblemen, oefende Oranje tegen Feyenoord (0-0) en ADO Den Haag al met die opstelling.

Tegen de Noorsen was het systeem hetzelfde, maar de namen anders. Vivianne Miedema moest zich al afmelden wegens ziekte, Stefanie van der Gragt, Dominique Janssen en Lieke Martens kregen rust en Shanice van de Sanden en Katja Snoeijs raakten geblesseerd.

Ook Lineth Beerensteyn ontbrak wegens het overlijden van haar moeder en kreeg van haar medespeelsters een hart onder de riem gestoken.

Bekijk hieronder een reactie van Andries Jonker na de wedstrijd.

Jonker trekt conclusies uit mislukt experiment: 'Speelsters moeten nu hun kans grijpen'

Binnen drie minuten flirtte Lisa Doorn al met uitsluiting, maar ze kwam met de schrik vrij. Doorn zag een aanname mislukken en trok de doorgebroken Julie Blakstad naar de grond, maar de Duitse scheidsrechter Wacker liet het bij geel.

De eerste kans van de wedstrijd was een vlammend schot van Victoria Pelova, dat met moeite door de Noorse doelvrouw Aurora Mikalsen gekeerd kon worden. Daarna was het eenrichtingsverkeer naar het Noorse doel, met afstandsschoten van Sherida Spitse en opnieuw Pelova.

Even later mocht Pelova, na een slimmigheidje van spits Fenna Kalma, opeens van een meter of twee uithalen maar ook deze inzet ging op miraculeuze wijze niet in het doel. En uit de hoekschop werd een inzet van Damaris Egurrola van de lijn gehaald.

Damaris Egurrola op de grond

Ondanks die kansen oogde Oranje onzeker, vooral achterin. Na 25 minuten keerde Jonker dan ook terug naar het vertrouwde 4-3-3. "Als je onrustig bent, dan houden alle systemen op. Dus ik heb het ze makkelijk gemaakt en terug naar vier achterin. Maar het bleef onrustig."

Nederland bleef wel dominant, maar kansen leverde dat nauwelijks op. Pas nadat keepster Mikalsen een voorzet van Wilms had laten glippen en Egurrola de bal voor de voeten van Roord kopte, werd het even gevaarlijk.

Noorwegen op voorsprong

Na rust, met Danielle van den Donk als invaller, ging het iets beter. De beste kansen waren echter voor Noorwegen. Zo liet Kerstin Casparij die zich de bal liet afsnoepen en tot haar opluchting zag dat het schot van Amalie Eikeland op de lat belandde.

Na ruim een uur viel de treffer toch, toen de Nederlandse defensie zich liet verrassen door een snelle vrije trap. Rechtsback Lynn Wilms was nog druk aan het gebaren en had niet door dat Blaksted in haar rug om de bal vroeg. De voorzet van Blaksted werd bij de tweede paal door Sophie Román Haug via het been van Casparij in het doel gewerkt.

De entree van onder anderen Jackie Groenen en Renate Jansen maakte het spel niet veel beter. Het werd zelfs nog erger, want Sherida Spitse werkte een voorzet van Eikeland in het eigen doel, al ging keepster Daphne van Domselaar ook niet bepaald vrijuit.

In de slotfase kwam Oranje zelfs nog een paar keer goed weg. Toch was het een leerzame avond, vond Jonker. "Dit is de fase, waarin ik de speelsters kansen kan geven. In het voorjaar ga ik bouwen aan een team dat op het WK (in Australië en Nieuw-Zeeland in augustus, red.) moet presteren en kan ik die kansen niet meer geven. De speelsters moeten het nu doen."

Bekijk hieronder de reacties van Jill Roord en Esmée Brugts na het oefenduel met Noorwegen (0-2).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl