In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

OM eist 2 jaar jeugddetentie en 3 jaar jeugd-tbs voor fatale steekpartij

Het Openbaar Ministerie eist twee jaar jeugddetentie en drie jaar jeugd-tbs tegen Joshua de L. uit Tienray. De 20-jarige man wordt verdacht van het doodsteken van een man van 21 in Horst tijdens carnaval.

De officier van justitie vroeg de rechtbank om de verdachte via het jeugdstrafrecht te berechten. Dat sluit aan op een advies van de reclassering en een onderzoek naar de geestestoestand van de verdachte.

Volgens de deskundigen heeft Joshua de L. een 'handelingsleeftijd' van een 15 tot 16-jarige. Hij kampt met ontwikkelingsproblemen en heeft last van woede-uitbarstingen. Een paar dagen voor de steekpartij was het uitgegaan met zijn vriendin. Hij zat daardoor "niet lekker in z'n vel", zei hij in de rechtbank.

Bij een verdachte ouder dan 17 kan het jeugdstrafrecht worden toegepast als het ontwikkelingsniveau van de persoon daartoe aanleiding geeft. De opgelegde straffen zijn milder dan in het volwassenenstrafrecht.

Onder invloed

Joshua de L. was onder invloed van drugs toen hij het slachtoffer doodstak. Ook had hij zware medicatie gebruikt die niet aan hem was voorgeschreven. Hij kan zich naar eigen zeggen weinig van de steekpartij herinneren. "Er werd gescholden, toen ging er een knop bij me om."

'Niet slim'

Uit onderzoek is gebleken dat een vriend van het slachtoffer iets had geroepen naar de verdachte, "Dat het iemand anders was, daar heb ik heel erg mee gezeten." Hij verklaarde verder dat "het niet slim is wat ik heb gedaan. Ik zit er nog steeds erg mee."

Het was bij de inhoudelijke behandeling van de zaak de eerste keer dat Joshua de L. fysiek aanwezig was in de rechtszaal en dus ook de nabestaanden van het slachtoffer onder ogen kwam, meldt 1Limburg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl