NOS Nieuws

Grote meerderheid vakbondsleden stemt in met cao bij NS

Een grote meerderheid van de leden van vakbonden FNV Spoor, CNV en VVMC heeft ingestemd met een nieuwe cao bij de NS. Dat betekent dat nieuwe stakingen op het spoor definitief van de baan zijn.

Het akkoord komt na langdurige en moeizame onderhandelingen. Pas na dagen van stakingen kwamen de bonden en de NS in september tot een principeakkoord over nieuwe arbeidsvoorwaarden. Dat akkoord moest nog worden goedgekeurd door de leden.

Van de leden van de FNV stemde 81 procent voor het akkoord, 18 procent tegen en 1 procent onthield zich van stemming. Ook de leden van de CNV stemden met een overgrote meerderheid voor. Een percentage is niet bekendgemaakt. De derde vakbond, VVMC, meldt dat 72 procent van zijn leden voor het akkoord gestemd heeft.

FNV Spoor zegt trots te zijn op het akkoord, dat loopt tot 1 januari 2024. De vakbond denkt wel dat er nog geen oplossing is voor het verlichten van de werkdruk. Daarover gaat de organisatie nog in gesprek met de NS. Het bedrijf kampt met een groot tekort aan personeel.

Stakingen

Sinds eind augustus staakten NS-medewerkers meermaals in grote delen van het land. De NS zegde na zes dagen van stakingen onder meer een structurele loonsverhoging toe van gemiddeld 9,25 procent. Ook kwam er een vorm van compensatie voor de hoge inflatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl