NOS NieuwsAangepast

NS en vakbonden bereiken cao-resultaat: verdere stakingen van de baan

Spoorvervoerder NS en de vakbonden hebben overeenstemming bereikt na langdurige en moeizame cao-onderhandelingen. De aangekondigde stakingen voor deze week zijn daarmee opgeschort. De vakbonden moeten het bereikte resultaat nog voorleggen aan de leden.

De onderhandelingen werden gisterochtend hervat en gingen tot vanochtend door. De partijen zijn onder meer een loonsverhoging overeengekomen van gemiddeld 9,25 procent in 18 maanden. Verder krijgt het personeel er in december en in juli 2023 een uitkering van 1000 euro bij.

Reactie NS: 'Belangrijke stap'

Waarnemend president-directeur Bert Groenewegen van de NS zegt in een reactie blij te zijn dat er een onderhandelingsresultaat is bereikt. "Met dit voorstel komen we de collega's tegemoet die zich zorgen maken over de stijgende kosten van hun levensonderhoud."

Toch is de cao nog niet de oplossing voor alles wat speelt, zegt Groenewegen. Er zijn nog altijd zorgen over werkdruk, werkplezier en een personeelstekort, zegt hij. "Dit tekort aan collega's zorgt er helaas voor dat we onze dienstregeling moeten afschalen. Dit alles bij elkaar plaatst ons voor een moeilijke opgave die niet eenvoudig op te lossen is, maar waar we volop mee aan de slag zijn en mee door gaan."

Werken in de nacht beperken

Er zijn afspraken gemaakt over een betere balans tussen werk en privé. "We kunnen niet alles in de cao oplossen en het personeelstekort niet meteen wegtoveren, maar het is goed dat we nu een aantal afspraken hebben gemaakt", zegt Jerry Piqué van CNV Vakmensen.

"Volgens ons valt er niet heel veel meer uit te halen", zegt Henri Janssen van FNV Spoor. "De NS moest van ver komen; het waren taaie onderhandelingen. We zijn er blij mee, want staken doen we niet voor ons plezier. En ook voor de reizigers is het fijn dat de stakingen hiermee van de baan zijn."

Janssen tekent daarbij aan dat de vakbondsleden nog akkoord moeten gaan met de cao-afspraken. "Ik houd rekening met zo'n vier weken, want veel leden hebben in september nog vakantie."

Werknemers hoeven buiten werktijd niet langer altijd bereikbaar te zijn en krijgen vanaf 2023 recht op twee gegarandeerde verlofdagen. "En er komt meer aandacht voor de gevolgen van ingrijpende privésituaties, zoals een sterfgeval of mantelzorg", zegt Piqué.

Tijdens de looptijd van de cao willen de vakbonden ook met NS overleggen over de hoge werkdruk. Piqué: "We gaan bijvoorbeeld onderzoeken hoe we het werken in de nacht meer kunnen gaan beperken. Ook het aantal weekenden waarin de mensen nu verplicht werken, moet omlaag. NS gaat vol inzetten op het werven van weekend-poolkrachten."

Spoorverkeer volledig stil

Gesprekken tussen de NS en de vakbonden FNV Spoor, VVMC en CNV waren al langere tijd gaande. De vakbonden eisten een betere cao voor NS-personeel en hogere salarissen voor de 16.700 medewerkers die de vervoerder heeft. Daarnaast vroegen ze om een eenmalige uitkering. Ook wilden de bonden toezeggingen over het aanpakken van de werkdruk en het ziekteverzuim.

Na eerdere stakingen kwam de NS dinsdag met een nieuw bod, maar dat werd door de vakbonden niet geaccepteerd. Voor de komende week stonden er op dinsdag en donderdag stakingen gepland als de partijen er dit weekend niet uit zouden komen.

Afgelopen vrijdag reden in het hele land geen NS-treinen vanwege een staking onder het personeel in het westen en noordwesten. Hoewel de werkonderbrekingen regionaal waren, zei de NS geen andere keuze te hebben dan het spoorverkeer volledig stil te leggen om chaos te voorkomen.

Volgens de NS is het nog onduidelijk wat de uitkomsten van de CAO-onderhandelingen voor de prijs van treinkaartjes gaat betekenen. "We gaan dat later dit jaar bezien. Er is één moment waarop de we de prijzen mogen verhogen: dat is 1 januari en dat is aan regels gebonden. Bovendien moeten de bonden het resultaat nog voorleggen aan hun leden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl