Niki Terpstra
NOS Wielrennen

Terpstra rekent niet op stunt bij afscheid in Parijs-Tours: 'Rij niet hard genoeg nu'

Vier keer stond Niki Terpstra op het podium bij Parijs-Tours en zondag sluit hij met die Franse klassieker zijn wielerloopbaan af. "Het is een mooie afronding van een heel mooie carrière."

De knoop hakte de 38-jarige Terpstra afgelopen zomer door. "Toen dacht ik: wat wil ik volgend jaar eigenlijk? Wat voor doelen heb ik nog? En die zag ik niet in het wegwielrennen, dus voor mij is het goed."

"Thuis waren ze wel verbaasd", legt de Nederlander, die onder andere Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen een keer op zijn naam schreef, uit. "Maar ze weten ook hoeveel stress het topsportersleven geeft. Dat gaat straks een stuk minder worden."

Het thuisfront zal Terpstra zondagmiddag aan de finish in Tours opvangen. "Mijn vrouw en kinderen staan daar. Dat gaat wel even speciaal zijn."

Zelf denkt hij niet dat hij als eerste en dus als winnaar over de streep zal komen. "Als ik een beetje realistisch ben, gaat het dit jaar niet gebeuren. Ik rij niet hard genoeg nu."

"De eerste keer dat je merkt dat je minder goed bent, is dat wel heel moeilijk", erkent Terpstra. "Maar nu ben ik eraan gewend. Ik ben dit seizoen ook ingegaan met het idee: alles eruit halen wat er nu nog in zit en niet vergelijken met vroeger. Als je het wel vergelijkt met je topjaren, dan zal het altijd tegenvallen en zullen het alleen maar teleurstellingen zijn."

"Dat had ik een periode, maar dit jaar juist niet", gaat hij verder. "Daardoor had ik er ook nog wel lol in dit jaar." En of hij iets gaat missen aan het leven als profwielrenner? "Ik zat net aan de lunch in een Frans restaurant en toen dacht ik wel: dit is gelukkig een van de laatste keren dat ik dit moet eten. Het waren sperzieboontjes."

Ook Langeveld neemt afscheid

Terpstra is tijdens Parijs-Tours niet de enige Nederlander die afzwaait. Ook Sebastian Langeveld hangt zijn fiets na de finish aan de wilgen. De twee hebben daar ook onderling contact over gehad. "Niki en ik gaan goed met elkaar om", aldus Langeveld.

"Twee of drie weken geleden stuurde hij me een berichtje dat hij ging stoppen. Dat gaf mij wel een extra zetje", verklaart de 37-jarige Langeveld. "Ik ben met Niki op de fiets opgegroeid. Het is alleen maar mooi dat je samen in de koers afscheid neemt."

Langeveld had op 'romantisch' afscheid in Parijs-Roubaix gehoopt: 'Maar het was op'

Terpstra en Langeveld verdwijnen na Parijs-Tours echter niet helemaal uit de wielerwereld. Langeveld wordt, na een cursus bij de wielerunie UCI, ploegleider bij EF Education-EasyPost. Terpstra gaat in de luwte nog wel wat kleinere koersen rijden.

"Ik ben het fietsen niet zat, ik vind het superleuk om te doen. Dus dat ga ik ook vooral nog doen", verklaart Terpstra. "Maar het topsportleven van het wielrennen was ik een beetje zat. Altijd die spanning met de wedstrijden en alles eromheen... Ik ga gravelwedstrijden rijden en mountainbike-marathons. En dan ga ik alleen de wedstrijden uitzoeken die ik leuk vind om te doen."

Terpstra en Langeveld beginnen om 11.55 uur aan hun laatste koers en rond 17.00 uur zullen ze over de finish komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl