NOS Voetbal

Schreuder zag broos Ajax na 'enorme tik': 'Je zag het terug in ons spel'

Ajax won op bezoek bij FC Volendam, maar door de manier waarop is het chagrijn er in Amsterdam niet minder op geworden. Trainer Alfred Schreuder zag tekenen van herstel na de vernedering tegen Napoli, maar moest erkennen dat er ook zaterdag weer veel verkeerd ging.

Na de midweekse oorwassing in de Champions League lag het ook niet voor de hand dat Ajax Volendam met vrolijk voetbal van de mat zou vegen. Maar dat de Amsterdammers een 3-0 voorsprong op een haar na uit handen gaven, gaf toch weer te denken.

Schreuder liet zijn basiself qua namen intact, maar voerde wel een paar positiewisselingen door. Daley Blind ruilde van plek met Calvin Bassey en Dusan Tadic stond weer eens op links.

Dat vond Schreuder vrij aardig uitpakken. "We maken twee goede doelpunten - want de aanval voor de penalty was ook goed - en na de rust was het een half uur uitstekend. Dat is het Ajax dat we willen zien, dominant en met veel kansen die werden gecreëerd."

Maar na die goede fase na rust, waarin Ajax aan de hand van Steven Berghuis inderdaad tot heel aardig voetbal kwam, zakte de ploeg weer door de ondergrens. Als Henk Veerman geen halve meter buitenspel had gestaan voor hij scoorde, was het 3-3 geworden.

Schreuder zag broos Ajax: 'Dat is de fase waar we in zitten, enorme tik gehad'

"Dat is de fase waarin we nu zitten", zegt Schreuder erover. "Drie weken geleden was alles nog in orde, maar daarna hebben we een paar tikken gehad en afgelopen week een enorme tik. Dat zag je ook terug in ons spel en het duurde even voor we in ons ritme zaten. Maar wat er daarna na de 1-3 gebeurde, is gewoon niet goed."

Het debacle van dinsdag had dus zijn weerslag op de spelers van Ajax. Maar hoe was Schreuder zelf met die dreun omgegaan? "We hebben veel met elkaar gesproken en samen gekeken hoe we er mee om moesten springen. Uiteindelijk was Napoli ook gewoon beter."

Schreuder zegt niet wakker te hebben gelegen van alle kritiek en reacties die op de nederlaag volgden. "Dat is iets van buiten mij, dat doet mij echt helemaal niets. We zijn niet zo goed als iedereen ons drie weken geleden vond en we zijn ook niet zo slecht als mensen ons nu vinden."

Coachende Tadic

Aanvoerder Tadic, die vanaf elf meter zijn eerste goal van het seizoen maakte, werd na een uur spelen gewisseld. Vanaf de reservebank was Tadic dominant aanwezig met zijn coaching.

Tadic schor van het coachen: 'Wilde energie brengen bij teamgenoten'

Na de wedstrijd was hij er schor van. "Ik probeerde de spelers te helpen. We misten op een gegeven moment wat energie en dat probeerde ik vanaf de bank te geven."

Tadic speelde tegen Volendam vanaf de linkerkant. Hij oogde er meer op zijn plaats dan op rechts, waar hij nog maar nauwelijks potten wist te breken voor Ajax. "Het is logisch dat ik daar beter ben, want het is de plek waar ik de afgelopen vier jaar het gros van mijn wedstrijden gespeeld heb. In je loopacties en automatismen is dat dan makkelijker."

Komende woensdag is de Serviër er tegen Napoli niet bij, door de rode kaart die hij in de Johan Cruijff Arena pakte. Voor nu is Tadic vooral blij dat het tegen Volendam niet opnieuw finaal misging. "Na de 3-2 telde er nog maar één ding en dat was winnen."

Jonk: 'Het had zomaar kunnen gebeuren'

Volendam-coach Wim Jonk baalde vorige week nog van zijn team na een slechte wedstrijd bij Fortuna Sittard, maar kon zaterdagmiddag alleen maar trots zijn op zijn ploeg. "Je moet er in geloven, want dan kun je van alles afdwingen. Ook tegen Ajax, want je zag dat ze na de 1-3 van slag raakte en na de tweede goal zelfs een beetje in paniek."

Jonk hield door het enthousiaste spel van Volendam en de onrust die er bij Ajax in sloop tot de laatste minuut hoop op een stunt. "Het had zomaar kunnen gebeuren vandaag. We moeten hier voldoening en power uithalen voor de komende weken."

Jonk bleef tot laatste moment hopen: 'Ajax raakte toch in paniek'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl