Liz Truss met achter haar minister van Financiën Kwasi Kwarteng
NOS Nieuws

Bank of England ontkracht beweringen premier Truss over Britse economie

De Bank of England spreekt claims tegen van premier Truss, die beweerde dat de forse daling van het Britse pond afgelopen week het gevolg was van wereldwijde economische ontwikkelingen. In een brief aan het Lagerhuis schrijft de centrale bank echter dat er een andere oorzaak was voor de waardedaling van de pond, namelijk de aankondiging van het financiële beleid van Truss en haar minister van Financiën Kwarteng.

Zij presenteerden op 23 september een begrotingsplan met daarin een belastingverlaging van 45 miljard pond (50 miljard euro) en 60 miljard pond (69 miljard euro) aan extra uitgaven vanwege de energiecrisis. De aankondiging van deze plannen leidde in de dagen erna tot paniek op de financiële markten. De waarde van het pond daalde en bereikte op 26 september een historisch dieptepunt. Ook steeg de rente op staatsobligaties fors.

De Bank of England greep in door staatsobligaties op te kopen en zo de rente daarop te drukken. In de brief van de bank staat dat dit nodig was om een "ernstige verstoring" van de financiële markten te voorkomen.

Een grafiek in diezelfde brief laat zien dat de stijging van de rente op staatsobligaties een reactie was op de aankondiging van de economische plannen, en niet samenhing met volatiliteit op de internationale financiële markten, zoals Truss volhoudt:

Onderdeel van het plan van Truss en Kwarteng was ook een omstreden belastingverlaging voor de hoogste inkomens, gestoeld op 'trickledowneconomie', het idee dat iedereen in de samenleving ervan profiteert als de rijken meer geld hebben. Van die belastingverlaging is Truss inmiddels teruggekomen.

Aan de andere plannen houdt haar regering echter vast. Om die te financieren, zal het kabinet extra geld moeten lenen. Dit heeft niet alleen als gevolg dat de staatsschuld verder zal stijgen, de vrees is ook dat het de inflatie verder zal aanwakkeren omdat er meer geld in de economie gepompt wordt.

Ingrijpen

De plannen kwamen Truss dan ook op kritiek te staan, onder meer van het Internationaal Monetair Fonds, dat haar vorige week dringend verzocht een nieuwe economische strategie te bedenken.

Op het congres van de Conservatieve Partij afgelopen weekend hield Truss echter vast aan haar koers en het verhaal dat de problemen op de Britse financiële markten te maken hebben met de inflatie die wereldwijd oploopt, net als de energieprijzen. Maar de Bank of England koppelt de onrust dus wel degelijk aan het economische beleid van haar regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl