NOS Nieuws

In beeld: brand verwoest beroemde Paaseilandbeelden

Door een bosbrand op Paaseiland is een aantal beroemde monumentale beelden verwoest. De brand, die maandag uitbrak, raasde in een gebied waar zich honderden eeuwenoude beelden bevinden.

"De schade die is aangericht door de vlammen kan niet meer ongedaan worden gemaakt", zei de burgemeester van het eiland Pedro Edmunds Paoa tegen lokale media.

Op Paaseiland zijn meer dan duizend metershoge beelden, die Moai worden genoemd. De beelden staan bekend om hun grote hoofden.

  • AFP
    Brand verwoest beroemde Paaseilandbeelden
  • AFP
    Brand verwoest beroemde Paaseilandbeelden
  • AFP
    Brand verwoest beroemde Paaseilandbeelden

Het vuur woedde het hardst rond de vulkaankrater Rano Raraku in het Rapa Nui National Park. Dat park staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Volgens lokale autoriteiten is zestig hectare getroffen door de brand.

Paaseiland ligt op ongeveer 3500 kilometer van de kust van Chili. Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor de bevolking. Het eiland kende ten tijde van de corona-uitbraak een toeristenstop. Hierdoor vielen veel inkomsten weg.

Voor de pandemie bezochten jaarlijks 160.000 mensen het eiland per vliegtuig. Pas sinds augustus dit jaar zijn toeristen weer welkom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl