Paaseiland

Paaseiland krijgt vondsten Heyerdahl terug van Noorwegen

Noorwegen gaat duizenden archeologische vondsten van Paaseiland teruggeven. Het gaat om objecten en botresten die de Noorse avonturier Thor Heyerdahl tijdens expedities in de jaren 50 en 80 vond.

Heyerdahl wilde destijds bewijzen dat het afgelegen Chileense eiland ooit bevolkt was door migranten uit Zuid-Amerika. Daarvoor legde hij in 1947 met het balsavlot Kon-Tiki 8000 kilometer af over de Stille Oceaan.

Op Paaseiland deed hij opgravingen om meer bewijs te vinden voor zijn hypothese. Zo nam hij botten van de inheemse Rapa Nui mee voor dna-onderzoek. Heyerdahl overleed in 2002 op 87-jarige leeftijd.

De Kon-Tiki

De vondsten kwamen terecht in het Kon-Tiki Museum in Oslo, maar volgens zijn zoon Thor junior was het altijd de bedoeling van zijn vader om ze terug te geven. Tijdens een staatsbezoek van het Noorse koningspaar aan Chili zijn daar nu afspraken over gemaakt.

De directeur van het museum waarschuwde wel dat de overdracht enige tijd kan duren. Hij wil zeker zijn dat de vondsten goed terechtkomen in Chili.

In de museumwereld wordt tegenwoordig vaker gesproken over teruggave van voorwerpen die Europese kolonisten of onderzoekers meenamen uit andere werelddelen. Zo besloot het Nationaal Museum van Wereldculturen recentelijk actief op zoek te gaan naar roofkunst in de eigen collecties. In Frankrijk raadde een adviescommissie aan Afrikaans erfgoed terug te geven.

Thor Heyerdahl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl