NOS NieuwsAangepast

Kamer: sneller ingrijpen bij omroepen die over de schreef gaan

De Tweede Kamer wil dat het makkelijker wordt om in te grijpen bij omroepverenigingen die over de schreef gaan. De regels in de Mediawet moeten daartoe worden aangescherpt en verduidelijkt, vindt een Kamermeerderheid van in elk geval de regeringspartijen en PvdA, GroenLinks en Denk. Directe aanleiding zijn uitzendingen van Ongehoord Nederland.

Bij sancties tegen een omroep zijn nu veel instanties betrokken en de Kamer vindt dat duidelijker moet worden wat ieders rol precies is. In een debat hierover in de Kamer erkende staatssecretaris Uslu van Cultuur dat "de samenhang tussen de instanties" verwarrend kan zijn. Ze wil er wel naar kijken of dat moet worden aangepast.

Dewinter

Drie maanden geleden legde de NPO Ongehoord Nederland een boete op voor het schenden van de journalistieke code van de publieke omroep. Dat gebeurde na een uitzending waarin de Vlaamse politicus Dewinter vrij baan kreeg om de 'omvolkingstheorie' uit te dragen.

En kort geleden ontstond opnieuw ophef rond de omroep na een onderwerp over racisme waarin willekeurige beelden werden getoond van zwarte mensen die witte mensen in elkaar slaan. Het bestuur van de NPO vroeg het Commissariaat voor de Media zich hierover uit te spreken. Volgens de NPO zijn er "grenzen aan de redactionele vrijheid wat racistische of discriminerende uitlatingen betreft".

Ongehoord Nederland vindt zelf dat er geen sprake was van racisme en zei dat dat ook nooit de bedoeling is geweest.

'Racistische drek'

VVD-Kamerlid Van Strien benadrukte in het NOS Radio 1 Journaal dat in het coalitieakkoord is afgesproken om te strijden tegen nepnieuws. Volgens hem valt "de racistische drek die Ongehoord Nederland onze huiskamers inpompt op kosten van de belastingbetaler" daaronder. In het debat hierover in de Kamer erkende staatssecretaris Uslu van Cultuur

Een deel van de Kamer wil dat staatssecretaris Uslu van Cultuur de licentie intrekt als een omroep twee keer een sanctie opgelegd krijgt. "Het sanctiebeleid mag geen dode letter zijn", vinden in elk geval PvdA, GroenLinks en Denk. "Er zijn spelregels die gelden voor alle omroepen", zei PvdA-Kamerlid Mohandis op NPO Radio 1. Hij vindt dat de staatssecretaris op een gegeven moment moet zeggen dat "het klaar is".

Uslu: processen zorgvuldig doorlopen

Uslu vond de stelligheid van die oproep te ver gaan. Ze zei in de Kamer dat de "processen uit de Mediawet zorgvuldig moeten worden doorlopen en dat ze de schijn van vooringenomenheid wil voorkomen.

De staatssecretaris kan inderdaad na twee sancties de licentie intrekken, maar dat kan alleen als de NPO daarom verzoekt. "Na dat verzoek kan ik een afweging maken, en daarbij moet ik alle relevante informatie betrekken en daar kan ik niet op vooruitlopen", zei Uslu.

In het debat keerde PVV-Kamerlid Bosma zich fel tegen de verontwaardiging bij veel Kamerleden over Ongehoord Nederland. "De politiek zou zich toch niet met de inhoud van programma's bemoeien? Deze omroep moet blijkbaar worden kapotgemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl