NOS Nieuws

Wekdienst 6/10: Uitreiking Televizier-Ring • AZ, Feyenoord en PSV in actie

Goedemorgen! De Gouden Televizier-Ring wordt uitgereikt. En in Europa komen AZ, Feyenoord en PSV in actie.

Eerst het weer: Vandaag wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Verder in het binnenland verloopt de dag grotendeels zonnig. Het blijft droog en bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind wordt het maximaal 18 graden.

weer 6 oktober

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De rechter doet uitspraak in de zaak van Vluchtelingenwerk tegen het Rijk. De organisatie eist dat de overheid stopt met het plaatsen van de meest kwetsbare asielzoekers in de noodopvang.
  • De Gouden Televizier-Ring voor het beste tv-programma wordt uitgereikt. Genomineerd zijn De Bevers, Jachtseizoen en Even tot hier.
  • In Stockholm wordt om 13.00 uur de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend.
  • AZ, Feyenoord en PSV komen in actie in Europa. PSV speelt in de Europa League tegen FC Zürich, Feyenoord tegen FC Midtjylland uit Denemarken. De wedstrijden beginnen om respectievelijk 18.45 uur en 21.00 uur. In de Conference League speelt AZ om 21.00 uur thuis tegen Apollon Limassol uit Cyprus. De wedstrijden zijn te volgen via een liveblog op NOS.nl.

Wat heb je gemist?

Johan Remkes presenteerde gisteren zijn aanbevelingen in het stikstofdossier. Verleg de focus naar de uitstoters met de meeste impact op natuurgebieden en bied boeren meer perspectief. Dat was in het kort de boodschap. Met name over de uitkoop van piekbelasters zijn nog veel vragen, zeggen deskundigen tegen de NOS.

Hoogleraar environmental sustainability Jan Willem Erisman mist de onderbouwing van Remkes' voorstel. "Waar liggen deze bedrijven, hoeveel reductie levert het op als ze stoppen en is het voldoende om plaatselijk de bouw vlot te trekken? De antwoorden hierop worden niet gegeven in de aanbevelingen." Milieuwetenschapper Raoul Beunen vraagt zich af of de voorgestelde termijn van een jaar haalbaar is; als boeren en overheid geen overeenstemming bereiken, kan een gang naar de rechter volgen en dat kan jaren duren.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Ruim 3000 talen dreigen uit te sterven omdat bijna niemand ze meer spreekt. In Zuid-Afrika ligt het voortbestaan van de taal NIuu in handen van één vrouw: Oma Katrina Esau (89). Of ze de laatste spreker is, hangt af van haar kleinzoon en achterkleinzoon.

Oma Katrina wil als laatste spreker de oude taal NIuu redden

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl