Zuid-Koreanen kijken naar beelden van een Noord-Koreaanse rakettest
NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea vuurt opnieuw ballistische raketten af in oostelijke richting

Noord-Korea heeft opnieuw ballistische raketten afgevuurd in oostelijke richting. Dat melden de autoriteiten van Zuid-Korea en Japan. Het is de zesde keer in amper twee weken tijd dat Pyongyang een rakettest uitvoert.

Aanvankelijk meldde Japan dat een van de raketten opnieuw over land vloog, maar later werd dit gecorrigeerd. De projectielen zouden in de Japanse Zee zijn neergekomen, tussen Noord-Korea en Japan.

Volgens Zuid-Korea gaat het om twee ballistische korteafstandsraketten. Het ene projectiel legde een afstand van 800 kilometer af, de andere vloog zo'n 350 kilometer, aldus Japan.

Dinsdag lanceerde Pyongyang ook al een ballistische raket in de richting van Japan. Het projectiel vloog over Japans territorium en kwam 3000 kilometer uit de kust in de Stille Oceaan terecht.

Spanningen

De situatie rond de Korea's is de voorbije weken gespannen. De Noord-Koreaanse testen worden gezien als reactie op de gezamenlijke militaire oefeningen van Zuid-Korea en bondgenoten Japan en de Verenigde Staten. Maar volgens die laatste twee zijn de testen onacceptabel.

"Dit mag absoluut niet worden getolereerd", aldus de Japanse premier Kishida. Ook de Japanse minister van Defensie Hamada haalde uit: "Noord-Korea heeft sinds begin dit jaar onophoudelijk geprovoceerd". De Amerikaanse minister Blinken waarschuwde gisteren dat Pyongyang verder geïsoleerd zal raken, als het de tests doorzet.

Noord-Korea veroordeelde op zijn beurt vandaag de aanwezigheid van de Amerikanen, die in de Zuid-Koreaanse wateren een vliegdekschip hebben gestationeerd. Het Noord-Koreaanse ministerie sprak van een "serieuze bedreiging" voor de stabiliteit in de regio.

De test van vandaag komt op het moment dat de VN-Veiligheidsraad in New York bijeen is om over de Noord-Koreaanse dreiging te praten. VN-resoluties verbieden Noord-Korea om ballistische raketten te testen die een kernkop kunnen dragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl