AFP
NOS NieuwsAangepast

Tientallen doden door zinken migrantenboten bij Griekse kust

Voor de Griekse kust zijn zeker 21 migranten om het leven gekomen. Door de zware weersomstandigheden kwamen twee boten vol migranten in problemen.

Een rubberboot met veertig opvarenden, voornamelijk vrouwen, zonk voor de kust van Lesbos. De kustwacht haalde zeventien lichamen uit het water, van zestien jonge vrouwen en een jonge man. Er worden nog dertien migranten vermist.

Enkele honderden kilometers westelijker sloeg door de harde wind een zeilboot op de rotsen voor het eiland Kythira, bij het oostelijke havenstadje Diakofti. "We zagen de boot tegen de rotsen slaan. Mensen klommen vervolgens op de stenen om zichzelf in veiligheid te brengen", zegt een eilandbewoner tegen persbureau AP.

De lichamen van zeker vier migranten zouden naast de wrakstukken gezien zijn, maar autoriteiten zeggen dit pas te bevestigen als de lichamen geborgen zijn. Van de opvarenden zijn tachtig mensen in veiligheid gebracht. Elf migranten worden nog vermist.

Op beelden is te zien dat hulpdiensten vanaf hoger gelegen rotsen proberen de gestrande migranten met een touw naar boven te takelen.

Omstanders filmden hoe migranten aan een verdrinkingsdood probeerden te ontsnappen:

Migranten beklimmen steile rotswand om aan verdrinking te ontsnappen

Kythira ligt tussen het vaste land van Griekenland en Kreta in, op zo'n 400 kilometer van Turkije. Smokkelaars gebruiken de route langs het eiland geregeld om migranten naar Europa te krijgen.

De Griekse minister van Migratie en Asiel Notis Mitarachi riep de EU vanochtend op Twitter op om onmiddellijk actie te ondernemen om te voorkomen dat migranten bij zware weersomstandigheden in "onzeewaardige voortuigen" de overtocht wagen.

Griekenland en Turkije geven elkaar al langer de schuld van het feit dat migranten op een onveilige manier de zee tussen beide landen oversteken. Vorige maand beschuldigde Turkse president Erdogan op de vergadering van de Verenigde Naties Griekenland ervan de "Egeïsche Zee in een kerkhof te veranderen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl