Asielzoekers bij de Zeelandhallen in Goes
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Asielzoekers in Goes zijn het zat: ongedierte, slechte hygiëne en kou

Asielzoekers die in de noodopvang in Goes verblijven klagen over erbarmelijke leefomstandigheden in de opvanglocatie. Volgens de mensen die er verblijven is er sprake van kou, onhygiënische voorzieningen en ongedierte. Ook de lange duur van het verblijf leidt tot frustratie.

De groep asielzoekers in Goes bestaat uit allemaal mannen, voornamelijk uit Syrië, Jemen en Turkije. Het is de bedoeling dat de asielzoekers maximaal drie maanden in de Zeelandhallen verblijven, maar veel mannen wonen er al een half jaar of langer, schrijft Omroep Zeeland.

De gemeente wil dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) mensen na drie maanden overplaatst naar andere locaties. Maar door het landelijk tekort aan plekken gaat dat moeilijk.

Afgelopen weekend leidde de spanning tot een spontaan protest onder de asielzoekers. De mannen klommen op tafels, klapten in hun handen en scandeerden: "IND, IND!", verwijzend naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst, die volgens hen veel steken laat vallen:

Asielzoekers in Goes zijn het zat: ongedierte, slechte hygiëne en kou

Mohammed Yahya uit Jemen is 31 jaar oud. Hij woont al zes maanden in de Zeelandhallen. "We leven met 320 mensen op een te kleine plek, met te weinig toiletten en douches", zei hij tegen Omroep Zeeland. "De verstandhouding onderling was eerst goed. Maar nu de mensen hier lang verblijven, worden ze agressief en soms zelfs gewelddadig."

Ahmed Alsedeai (28) uit Jemen woont ook al zes maanden in de noodopvang. "Er zitten veel kikkers, kakkerlakken en ratten. 's Nachts is het erg koud waardoor je soms niet kan slapen", zegt hij.

De 23-jarige Abdullah Alshawtari uit Jemen spreekt van een ongezonde situatie. "Een normaal leven kun je hier niet leiden. Zelfs de artsen raden aan om mensen hier niet langer dan drie maanden onder te brengen." Karzan Esmett, een 31-jarige Koerd uit Irak, valt hem bij: "Meer dan de helft van de mensen hier is ziek. Ik heb zelf huidproblemen."

Onzekerheid en stress

Volgens de bewoners zijn de leefomstandigheden niet de grootste frustratie, maar vooral de lange duur van het verblijf. Dat brengt onzekerheid en stress met zich mee.

"We willen een antwoord van de IND, want we wachten hier onze procedure af. En het COA vertelt ons niets", zegt Abdullah Alshawtari. "Eerst vroegen we: we willen niet in dit kamp zijn, we willen weg. Maar zij zeiden: we kunnen niets doen, de transfer komt van de IND."

Gisteren is een groep van zo'n vijftig asielzoekers van Goes naar Velsen in Noord-Holland gebracht waar een cruiseschip sinds kort dient als opvanglocatie. Volgens een woordvoerder van het COA heeft dat niets met de kritiek en de ontstane onrust onder asielzoekers in Goes te maken, maar zijn de langstwonenden in de Zeelandhallen gewoon aan de beurt om te verhuizen.

'Alle redenen om niet blij te zijn'

Het COA erkent dat de situatie in Goes niet ideaal is. "Het is eigenlijk al erg genoeg dat we zulke noodopvanglocaties al zo lang moeten gebruiken. Wie daar langere tijd verblijft, en dat zijn er genoeg, hebben alle redenen om daar niet blij mee te zijn", zegt een woordvoerder. "Ze zitten in een noodopvanglocatie die op geen enkele wijze voldoet aan de normen die wij voor reguliere opvang hanteren."

Het COA ziet ook dat de lange duur van het verblijf frustreert, maar zegt niet te kunnen helpen bij een procedure bij het IND. "Het enige wat wij kunnen doen is mensen van de IND uitnodigen om daar tekst en uitleg over te geven. Verder hebben we geen enkele invloed op de procedure en ook geen zeggenschap over."

'We willen iets teruggeven aan Nederland'

Ondanks de omstandigheden in Goes is terugkeren naar zijn land van herkomst geen optie, zegt Mohammed Yahya. "Teruggaan naar Jemen is geen optie, want daar woedt sinds 2015 een oorlog. Wij willen door met ons leven en proberen iets terug te geven van wat dit land, Nederland, ons heeft gegeven. Ik weet dat veel mensen denken dat we alleen maar zijn gekomen om iets te halen, maar dat is niet zo."

Advertentie via Ster.nl