ANP
NOS NieuwsAangepast

VVD-Kamerlid botst met D66-minister over plannen levenslang

Regeringspartij VVD is niet te spreken over uitspraken van minister Weerwind voor Rechtsbescherming over levenslange gevangenisstraf. Weerwind, van D66, zegt in een interview met het AD dat we eraan zullen moeten wennen dat levenslang gestraften vaker vrij zullen komen na een herbeoordeling van hun straf. Kamerlid Ulysse Ellian van de VVD reageerde daar furieus op op Twitter:

NOS
de boze tweet van Ellian

Vanochtend sprak de Tweede Kamer over de kabinetsplannen met levenslange gevangenisstraf. Kern daarvan is dat niet langer de minister, maar een rechter na 25 jaar moet beoordelen of iemand alsnog vrij kan komen. Weerwind vindt dat zuiverder. Hij wil voorkomen dat politieke druk de beslissing beïnvloedt.

De tweet van VVD'er Ellian schoot bij Joost Sneller van coalitiegenoot D66 in het verkeerde keelgat. Hij noemde die "ranzig en staatsrechtelijk dubieus". Hij eiste dat Ellian zijn tweet zou terugnemen of anders een motie van wantrouwen tegen Weerwind zou indienen. Ellian zei de staatsrechtelijke component niet te zien. "Ik denk dat ik ik zo even met meneer Sneller een kop koffie moet gaan drinken om de lucht te klaren."

Na die kop koffie stuurde Ellian opnieuw een tweet, waarin hij spijt betuigde:

Ook met Weerwind gaat Ellian binnenkort een kop koffie drinken, want de minister was persoonlijk geraakt door de tweet van het Kamerlid. "Ik vond het stuitend, insinuerend en het deed mij pijn", zei hij tijdens het debat.

Mening

Toch blijft de VVD'er bij zijn kritiek op de woorden van de minister. Die zei in het AD dat de belangen van slachtoffers en nabestaanden zwaar moeten meewegen bij het besluit om een zware crimineel vrij te laten. Maar bij het argument dat nabestaanden ook levenslang hebben zet Weerwind vraagtekens. "Ik begrijp dat volstrekt. Het gaat om de zwaarste misdaad die je kunt bedenken. Het is een mening, die hebben we mee te wegen. Maar het is een mening."

"Ik begrijp niet hoe je kunt zeggen dat het 'een mening' is dat nabestaanden levenslang hebben", zei Ellian. Hij kreeg steun van Joost Eerdmans van JA21 en Raymond Knops van het CDA.

"Het is een rare gedachte dat de Nederlanders er maar aan moeten wennen dat mensen die hele erge dingen hebben gedaan vrijkomen", zei Knops. "Mijn eerste gedachte was dat de minister de D66-slogan 'Laat iedereen vrij, maar niemand vallen' iets te letterlijk heeft genomen." Het interview was bij Knops "niet helemaal in het juiste keelgat geschoten".

In de Kamer erkende minister Weerwind dat hij een 'ingrijpend" voorstel doet. In de uitwerking moet er vooral goed gekeken worden naar de belangen van de slachtoffers en nabestaanden. Zij moeten zeer zorgvuldig worden behandeld. Verschillende partijen vroegen aandacht voor hen. Zij zijn de zekerheid kwijt dat ze de dader nooit meer zullen tegenkomen.

Maar een herbeoordeling is geen garantie op vrijlating, betoogde de bewindsman. Als iemand niet aan de voorwaarden voldoet, blijft die gewoon vastzitten. Als er toch besloten wordt tot vrijlating, moet dat transparant zijn en goed worden uitgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl