NOS Nieuws

Wekdienst 5/10: Remkes overhandigt stikstofbevindingen • Begin Kinderboekenweek

Goedemorgen! Johan Remkes presenteert vandaag zijn bevindingen over het stikstofdossier aan het kabinet. En in het Verenigd Koninkrijk spreekt de zwaar bekritiseerde premier Truss op een partijcongres.

Eerst het weer: vandaag begint met zon, later neemt de bewolking toe. In de namiddag en avond trekt vanuit het westen ook wat regen over ons land. Het waait matig tot krachtig uit het zuidwesten en met 18 tot 22 graden is het zeer zacht. De komende dagen blijft het zacht en vooral zaterdag valt een enkele bui.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Johan Remkes komt met zijn bevindingen over het stikstofdossier. Hij sprak onder meer met boerenorganisaties en natuurorganisaties over hoe het verder moet met het stikstofbeleid.
  • De Britse premier Truss spreekt haar partijgenoten toe op de laatste dag van het partijcongres van de Conservatieven in Birmingham. De premier wordt hevig bekritiseerd om aangekondigde belastinghervormingen die vooral ten goede zouden komen aan de rijken. Het plan werd ingetrokken, maar de kritiek op de premier houdt aan.
  • De Kinderboekenweek gaat van start. Het thema dit jaar is Gi-ga-groen! Boeken rondom de natuur en dieren staan centraal. Dit jaar wordt afgetrapt in 's-Graveland.
  • De Nobelprijs voor de Scheikunde wordt om 11.45 uur uitgereikt in Stockholm.

Wat heb je gemist?

Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben bij een gezamenlijke oefening raketten afgevuurd in zee in reactie op de ballistische raket die Noord-Korea gisteren lanceerde. Beide landen lanceerden twee ballistische ATACMS-korteafstandsraketten. Ook werd een Zuid-Koreaanse Hyunmoo-2-raket richting de Japanse Zee afgevuurd, maar die stortte vlak na de lancering neer.

De Noord-Koreaanse raket die gisteren werd afgevuurd, vloog over Japans grondgebied en kwam in zee terecht. Het was voor het eerst in vijf jaar dat een raket van Noord-Korea over Japan vloog.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Honderd Napoli-supporters opgepakt op Amsterdam Centraal, allen weer vrij: de politie in Amsterdam heeft gistermiddag 103 supporters van de Italiaanse voetbalclub Napoli aangehouden op het Centraal Station. Er werden stokken, een mes en een ruitentikker in beslag genomen. Alle verdachten zijn weer vrij. De Champions League-wedstrijd Ajax-Napoli in de Johan Cruijff Arena eindigde in een 6-1 overwinning voor de Italianen. Tijdens en na de wedstrijd bleef het rustig.
  • Jetten grijpt in op stroomnet en neemt controle over vergunningverlening: klimaat- en energieminister Rob Jetten (D66) gaat ingrijpen op het stroomnet. Dat zei hij in Nieuwsuur. Hij wil onder meer het tempo van het verlenen van vergunningen om extra stroomkabels aan te leggen, versnellen. Jetten erkent dat het kabinet de afgelopen jaren "meer had moeten doen" om het stroomnet uit te breiden. Door de explosieve stijging van de vraag naar elektriciteit zit het net nu al op veel plekken vol.
  • Amerikaanse honkballer Judge breekt met 62ste homerun record uit 1961: de Amerikaanse honkballer Aaron Judge heeft met zijn 62ste homerun van het seizoen namens de New York Yankees een record gebroken dat dateert uit 1961. De 30-jarige Judge sloeg een worp van Texas Rangers-pitcher Jesús Tinoco naar de eerste paar rijen van de tribune achter het linkerveld. In de dertien voorgaande wedstrijden wist hij slechts één homerun te slaan. President Biden heeft Judge gefeliciteerd met zijn record.

En dan nog even dit:

Steeds meer mensen krijgen kanker, blijkt uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland. Doordat de bevolking naar verwachting steeds zwaarder wordt, betekent dat een toename van vormen van kanker die een veel kleinere kans bieden op overleving. Om zichzelf een gezonde levensstijl aan te leren, krijgen leerlingen op deze basisschool in Landgraaf dagelijks een gezonde lunch.

Lunch met groente en fruit op school: 'Leren ze gezonde keuzes te maken'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl