Na wederom moeizame start walsen volleybalsters over Argentinië heen

Volleybalsters beginnen goed aan tweede ronde met zege op Argentinië

De Nederlandse volleybalsters zijn goed begonnen aan de tweede ronde van het WK, dat in Nederland en Polen georganiseerd wordt. De ploeg van bondscoach Avital Selinger won dinsdagavond na een moeizame set alsnog vrij eenvoudig met 3-1 van Argentinië.

Dankzij deze overwinning zijn de kwartfinales nog altijd in zicht. Daarvoor moet Nederland na de tweede ronde bij de beste vier van de poule staan en zijn er hoogstwaarschijnlijk nog minimaal twee zeges nodig.

Donderdag is China de eerstvolgende tegenstander. Daarna volgen nog Brazilië, de nummer twee van de afgelopen Olympische Spelen, en Japan.

8. Argentinië 2 5

Nederland had in de voorgaande twee wedstrijden (tegen België en Italië) moeite met het begin van de wedstrijd. Tegen Argentinië begon Oranje scherper, maar liet het de Argentijnen halverwege toch wat uitlopen.

Een gat van drie punten werd geslagen, waarna Nederland op de service van Juliët Lohuis weer even terugkwam. Toch lukte het de ploeg van Selinger niet om door te drukken.

Myrthe Schoot verdedigt een aanval van Argentinië

Aanvoerster Anne Buijs en Nika Daalderop wisten het de Argentijnse verdediging af en toe met harde klappen flink lastig te maken, maar aan de kant van Argentinië was diagonaalspeelster Erika Mercado op dreef. Zij maakte met tien punten het verschil in de eerste set, die met 25-23 naar Argentinië ging.

Sterke invalbeurt Dambrink

Nederland begon de tweede set met dezelfde speelsters, maar Selinger greep vervolgens snel in. Elles Dambrink kwam erin voor Celeste Plak en die wissel had het gewenste effect. De negentienjarige diagonaal werd veelvuldig gezocht door spelverdeelster Britt Bongaerts en daar hadden de Argentijnen geen antwoord op.

Dambrink maakte acht punten en had op die manier een groot aandeel in de winst van de tweede set. Met 25-18 werd die binnengesleept.

De talentvolle diagonaalspeelster stond tijdens de eerste set al te trappelen om erin te komen. "Vanaf de tweede set mocht dat en toen dacht ik: nou, we gaan gewoon rammen en dat is gelukt."

"Als we de eerste set niet winnen, wil je toch in ieder geval geprobeerd hebben of jij het wel zou kunnen", erkent Dambrink. "Ik was blij dat ik die kans kreeg en dat ik het een soort van heb kunnen omdraaien."

De derde set begon met een knullig moment aan de kant van Nederland. Het was de bedoeling dat Dambrink aan de set zou beginnen, maar door een foutje op het opstellingsformulier moest toch Plak het veld in. Dat betekende dat Selinger al voordat het eerste punt gespeeld werd een wissel moest doorvoeren, zodat hij alsnog in de gewenste opstelling kon beginnen.

Frustratie bij Argentinië

Het rommelige begin deerde de Nederlandse ploeg niet en Oranje zette Argentinië direct weer onder druk. Ook de ietwat verkouden Buijs kwam steeds vaker tot scoren en de Argentijnen raakten steeds gefrustreerder, tot wegwerpgebaren van bondscoach Hernan Josue Ferraro aan toe.

Nederland trok zich daar niet veel van aan en denderde door naar setwinst: 25-12.

In de vierde set begon Oranje weer wat moeizamer, maar dit keer herpakte Nederland zich snel en werd een achterstand omgebogen in een voorsprong. Het gat werd gedurende de set alleen maar groter.

Nederland besliste de set met 25-13 en won daarmee de wedstrijd met 3-1.