Volleybalsters verliezen in wisselvallig WK-duel van favoriet Italië

De Nederlandse volleybalsters hebben ook de laatste wedstrijd in de eerste groepsfase van het WK verloren. Koploper Italië was in vier sets te sterk: 1-3 (13-25, 25-22, 16-25, 21-25).

Vrijdag werd er ook al een nederlaag geleden geleden tegen België, ook in een viersetter. Nederland gaat door de winst in de eerste drie WK-wedstrijden wel door naar de volgende groepsfase.

Volleybalsters verliezen ook van Italië op WK volleybal in eigen land

Van de laatste vijf duels met Italië (verliezend finalist op het vorige WK en regerend Europees kampioen) had Oranje er maar één gewonnen. Italië had het dinsdag echter lastig met België en dus hoopte Nederland op een stuntje.

In de eerste set leek die verrassing een utopie. Nederland werd, net als tegen België, op alle fronten afgetroefd door de toernooifavoriet. In de tweede set verliep de passing een stuk beter, waardoor ook de aanval beter uit de verf kwam. Italië maakte juist veel fouten en vanaf 22-22 liep Nederland door naar de setwinst.

In de derde set ging het aanvankelijk gelijk op, maar nadat Italië bij 12-7 een gaatje had geslagen, wist Nederland, dat te afhankelijk was van de klappen van Nika Daalderop en Anne Buijs, niet meer terug te komen. In set vier werkte Oranje knap een 9-13 achterstand weg en stond het bij 21-20 nog op voorsprong. Vervolgens ging het weer mis in de passing.

Onbegrip over slechte start

Daalderop zei na afloop dat ze niet snapt waarom Nederland zo slecht aan de wedstrijd begon. "We hadden namelijk van tevoren het idee dat er wat in zat. We hebben niets te verliezen. Uiteindelijk gingen we spelen, maar het is jammer dat we dat in de vierde set niet door kunnen zetten."

Nederland neemt negen punten mee naar de volgende groepsfase. Dat zijn er zes minder dan Italië en drie minder dan België. In de volgende ronde speelt Nederland wedstrijden tegen de topvier uit een andere poule.

Als Nederland in die poule bij de eerste vier eindigt, gaat het door naar de kwartfinales. Oranje staat nu virtueel op een zesde plek (van de acht), omdat de uitslagen uit de eerste fase ook in de stand worden meegenomen. Italië is het enige land uit de 'nieuwe' poule dat de volle buit heeft gepakt.

De eerstvolgende wedstrijd speelt Nederland op dinsdag. In Ahoy in Rotterdam is Argentinië de tegenstander. Argentinië neemt vijf punten mee naar de volgende ronde.