De dode vinvis spoelde aan bij Westkapelle
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Dode vinvis die dagen voor Belgische kust dreef, aangespoeld bij Westkapelle

Een dode vinvis die de afgelopen dagen voor de Belgische kust dreef, is aangespoeld bij het Zeeuwse Westkapelle.

Het dode dier, een gewone vinvis, werd vrijdag gespot bij het Belgische Nieuwpoort. Omdat het een risico vormde voor schepen, besloot het Belgische Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum het dode dier te volgen. Vanwege slechte weersomstandigheden verloor het centrum de vinvis gisteren uit het oog.

Er werd van uitgegaan dat het kadaver was gezonken of verder was afgedreven richting de Zeeuwse kust. Dat laatste is dus het geval. De lengte van het dier werd gisteren geschat op ruim 20 meter. Volgens Jaap van der Hiele van het Reddingsteam Zeedieren Nederland is de vinvis zo'n 14 meter lang. "Het is de grootste die ik ooit heb gezien."

Hij vermoedt dat de vinvis om het leven is gekomen in de Golf van Biskaje, waarna het dier is afgedreven naar Nederlandse kustwateren.

Het aangespoelde dier werd vanochtend gevonden:

Dode vinvis aangespoeld bij Westkapelle

De plaats waar de vinvis is aangespoeld is afgezet. Van der Hiele zegt tegen Omroep Zeeland dat het nog niet zeker is of er onderzoek naar het dier gedaan gaat worden. Wel is zeker dat het tot morgen blijft liggen.

Vandaag is in Zeeland een wandelmarathon gaande, wat betekent dat deelnemers de vinvis op hun route zien liggen. "Wandelaars kunnen meegenieten van de lucht", aldus Van der Hiele.

Advertentie via Ster.nl