Justin Bijlow verricht minder bepalende reddingen dan vorig jaar
NOS Voetbal

Oud-keepers over Bijlow: 'Na één goede wedstrijd kan de topvorm terug zijn'

  • Jorrit Hansen

    Volgt Feyenoord namens NOS Sport

  • Jorrit Hansen

    Volgt Feyenoord namens NOS Sport

Precies een jaar geleden was hij de eerste keeper van het Nederlands elftal. Nu mag hij alleen in Zeist komen opdraven om te trainen op strafschoppen. Is Justin Bijlow op dit moment echt zoveel minder dan toen hij zes interlands op rij in de basis stond? Behoort hij in november zelfs niet tot de drie of vier keepers die meegaan naar het WK?

"Hij hoeft maar één goede wedstrijd te spelen en dan kan de topvorm terug zijn. Dan is hij er gewoon bij in Qatar", aldus Sander Westerveld.

Oranje proeftuin voor keepers

Bijlow behoorde niet tot de vier keepers die werden opgeroepen voor de Nations League-wedstrijden tegen Polen en België, maar volgens Louis van Gaal is hij nog niet uit beeld. Dat bleek ook wel uit de uitnodiging die hij kreeg voor de wetenschappelijke penaltytraining.

Toch was de bondscoach voor de interlandperiode duidelijk: Bijlow keept op dit moment niet geweldig. De doelman vond het zelf wel meevallen, maar dat kwam volgens Van Gaal door een bij veel voetballers ontbrekende vorm van zelfkritiek.

Bijlow wil niks weten van vormverlies: 'Natuurlijk kan het altijd beter'

De oud-keepers Westerveld (onder meer Liverpool en Oranje) en Joop Hiele (onder meer Feyenoord en Oranje) vinden dat Bijlow sowieso bij de drie beste keepers van Nederland hoort. Toch snappen ze waarom Van Gaal hem thuis heeft gelaten.

"Van Gaal heeft de Nations League gebruikt om Andries Noppert beter te leren kennen, die een mindere keeper is dan Bijlow", zegt Westerveld.

Ook Hiele zag Oranje de laatste weken als een proeftuin. "Van Gaal weet al hoe Bijlow is. Hoe hij keept en in de groep functioneert. Ze zoeken nu keuzemogelijkheden naast Jasper Cillessen, Remko Pasveer en Bijlow. Ik denk dat hij gaat kiezen uit die drie en Mark Flekken."

Van Gaal wilde Bijlow prikkelen

Maar Van Gaal zou Van Gaal niet zijn als er niet een diepere gedachte achter zijn keuzes zou zitten, zo beredeneert Westerveld. "Het zou weleens een bewust signaal geweest kunnen zijn naar Bijlow. Hij is bij Feyenoord toch minder beslissend geweest. Hij pakt minder 'onhoudbare' ballen dan een jaar geleden."

Justin Bijlow naast het trainingsveld van Oranje, afgelopen interlandperiode

"Van Gaal wilde hem daarom misschien prikkelen en kijken hoe hij daar nu in de eredivisie op reageert. Ik weet niet of Van Gaal het bewust gedaan heeft, maar het zou me niets verbazen."

Enorm verwachtingspatroon

Wie de wedstrijden van Feyenoord dit seizoen heeft gezien, komt waarschijnlijk tot dezelfde conclusie als Westerveld. Bijlow onderscheidt zich minder als puntenpakker. Aan de andere kant is de 24-jarige doelman ook niet op veel duidelijke fouten te betrappen.

Zo rekende Arne Slot hem slechts één tegendoelpunt aan. In het Europese duel met Lazio (4-2 nederlaag) liet Bijlow zich bij de tweede Romeinse goal in de korte hoek verrassen.

Dat zei de Feyenoord-trainer echter wel voorafgaand aan de uitwedstrijd tegen PSV, waarin Bijlow er vier om zijn oren kreeg. Bij de 3-2 van Guus Til oogde hij niet al te doortastend.

Hiele ziet ook een duidelijk verschil met vorig jaar. "Toen heb ik hem beter zien keepen. Dat zit 'm volgens mij in positionering, reflex en geluk."

"Daarnaast heeft hij veel last gehad van blessures. Dat gaat ten koste van zijn ontwikkeling en ritme. Dat had ik ook na een blessure. Je moet situaties weer even opnieuw leren inschatten, vooral als het op onbewuste keuzes aankomt. Hoe meer wedstrijden je speelt, hoe sneller het weer beter gaat. Dan kom het allemaal wel goed met Bijlow."

'Onbevangen en niet bang'

Talent heeft de Feyenoord-doelman in ieder geval genoeg. "Hij is onbevangen, reageert snel in één-tegen-één-situaties, heeft een goede trap en is niet bang. Hij durft met zijn gezicht naar voren op een bal te duiken", vertelt Westerveld.

"Maar hij heeft vorig jaar zo'n hoog niveau gehaald, dat het verwachtingspatroon enorm is. Dan valt het ook sneller tegen als het even minder gaat. Maar Bijlow hoeft nog niet in paniek te raken. Hij heeft nog genoeg tijd tot het WK om zijn plaats in de selectie af te dwingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl