Jasper Cillessen, dit seizoen weer thuis bij NEC
NOS Voetbal

Cillessen wil niks weten van keepersstrijd Oranje: 'Enige met toernooi-ervaring'

Is een keeper van NEC goed genoeg om tijdens het WK het doel te verdedigen van Oranje? Of is het voor die rol ook van belang dat een keeper wekelijks topwedstrijden speelt? "Volgens mij gaat het om vorm en kwaliteit", is het nuchtere antwoord van Jasper Cillessen.

In 2014, als 25-jarige doelman van Ajax, was hij onder bondscoach Louis van Gaal de vaste keus onder de lat van het Nederlands elftal. Tot en met de troostfinale tegen gastland Brazilië speelde hij alle minuten. Alle? Nee, niet alle.

Tot onbegrip van Cillessen haalde Van Gaal hem vlak voor de strafschoppenserie tegen Costa Rica naar de kant. Nu oogt Cillessen, 33 inmiddels en terug in Nijmegen, opvallend ontspannen. "Ik zit lekker in mijn vel en ik voel me goed."

Cillessen werkt ontspannen toe naar WK: 'Keepersstrijd meer iets voor jullie'

Met NEC verloor hij sinds zijn terugkeer nog geen duel in de eredivisie. Dat de bondscoach de laatste twee interlands koos voor Ajax-doelman Remko Pasveer lijkt Cillessen dan ook geen zorgen te baren. "Als ik de komende zeven wedstrijden doortrek, dan gaat het een mooie winter worden."

'Enige met toernooi-ervaring'

Cillessen lijkt ook bewust gekozen te hebben voor een sportief stapje terug, om aan de belangrijkste voorwaarden te kunnen voldoen om Van Gaal te overtuigen hem weer op te stellen in november.

"Ik ben de enige die nog toernooi-ervaring heeft, die neem ik mee", weet Cillessen. "Hopen dat ik fit blijf."

Jasper Cillessen in conclaaf met keeperstrainer Frans Hoek bij Oranje.

Naast Pasveer en Cillessen mocht ook Mark Flekken zich de laatste tijd even eerste keeper noemen. En daarvoor leek Justin Bijlow nog de man voor de toekomst, maar Van Gaal riep hem vanwege vormverlies niet eens op voor de laatste twee interlands.

"Die keepersstrijd is meer voor jullie", zegt Cillessen over de vraag wie het doel moet verdedigen. "Onderling hebben wij die niet."

Dicht bij familie en vrienden

Nee, hij mist Barcelona en Valencia niet. En zeker niet de grappen die werden gemaakt over de verloren WK-finale van 2010 tegen Spanje, grappen die hij kon counteren met een verwijzing naar de eclatante revanche in 2014: 5-1.

Cillessen heeft rust tussen de oren. Om na de hectiek van Barcelona en Valencia in vertrouwde omgeving toe te werken naar wellicht het hoogtepunt van zijn carrière. "Ik ben hier weer dicht bij familie en vrienden. Ik weet waar ik aan toe ben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl