NOS Voetbal

Slot nog steeds ziek van nederlaag bij PSV: 'We speelden onvolwassen'

Slot: 'Als je titelkandidaat wil zijn, kun je je niet op zo presenteren'

De eredivisie pakt dit weekeinde na de interlandbreak de draad weer op. Feyenoord ging die korte pauze in met een 4-3 nederlaag bij PSV, waardoor de ploeg van Arne Slot terugzakte naar de vierde plaats en de nieuwe koploper uit Eindhoven, Ajax en AZ boven zich moet dulden.

De nederlaag tegen PSV spookte nog lang door het hoofd van de trainer, bekende Slot tijdens de persconferentie in de aanloop naar het uitduel met NEC van komende zondag. "Ik ben er nog steeds ziek van. We verloren vooral door omschakelmomenten en standaardsituaties. Ik vond dat erg onvolwassen. We hebben best wat corners tegen gekregen en bijna elke corner is een kans geweest. Als je titelkandidaat wil zijn, kun je je niet op zo'n manier presenteren."

"We gaven ook té makkelijk corners weg, redelijk paniekerig soms. Aan de andere kant vond ik het een grote kwaliteit dat PSV elke corner aangreep alsof het een laatste kans was. Dat is een mentaliteit die je in standaardsituaties nodig hebt. Als je de 4-3 van PSV terugziet, zie je dat een aantal spelers van ons óf hun taak niet goed uitvoert óf op een veel te slappe manier niet eens moeite doet om met de tegenstander mee te lopen. Dat noem ik onvolwassen."

Stevig blok

Dat moet in de komende periode dus beter gaan. Een periode waarin in de zes weken tot het WK in Qatar elf wedstrijden op het programma staan: zeven in de eredivisie en vier in de Europa League. Een zeldzaam stevig blok, maar Slot ziet er niet tegenop. "Maar het is wel een programma waar je een brede selectie voor nodig hebt. En die hebben we gelukkig."

Slot: 'Justin staat weer met heel veel energie op het veld'

Die selectie telt niet al te veel potentiële WK-gangers, maar bang dat die spelers hun benen zullen willen sparen om dat mondiale voetbalevenement niet wegens een blessure te moeten missen, is Slot niet. "Als een speler naar het WK wil, moet hij naast fit zijn, ook goed spelen. Ik kan daar op geen enkele manier negatief naar kijken. Alleen maar positief."

Doelman Justin Bijlow is zo'n speler die met een schuin oog naar Qatar kijkt, hoewel hij voor de afgelopen interlands van Oranje geen uitnodiging van bondscoach Louis van Gaal had ontvangen. "Dat was natuurlijk een teleurstelling voor hem. Maar Justin staat nu weer met heel veel energie op het trainingsveld om eerst met Feyenoord goed te protesteren. Als gevolg daarvan kan hij opgeroepen worden. Maar dat moet wel de volgorde zijn."

NEC pas vijf tegentreffers

Voordat Feyenoord de dubbele Europese confrontatie met FC Midtjylland en competitieduels met achtereenvolgens FC Twente, de huidige nummer vijf van de eredivisie, en AZ wacht, gaan de Rotterdammers op bezoek bij NEC, dat van z'n zeven wedstrijden er vijf gelijkspeelden. "Ze hebben nog maar vijf goals tegen gekregen", weet Slot.

"Wat ik vooral heel goed aan ze vind, is dat ze zonder bal heel veel arbeid erin stoppen en aan de bal hebben ze een aantal spelers die geen ruzie met de bal hebben, om het zo maar te zeggen. Dan denk ik aan Proper, Schöne, Tannane en Tavsan. Dat zijn jongens die heel gevaarlijk kunnen zijn als de ze bal hebben. Dat zullen we goed op orde moeten hebben."

Dat zal Feyenoord, dat geen internationals geblesseerd zag terugkeren deze week, dan moeten doen zonder Quilindschy Hartman. Hij is ziek. Dat geldt ook voor de Zweed Patrik Walemark, maar zijn inzetbaarheid is nog onduidelijk.

Slot: 'Sterk van individuen als ze zich zo durven uitspreken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl