NOS Voetbal

Na een blik op Instagram wist Ultee: ik word ontslagen bij Fortuna Sittard

Na de pijnlijke 4-1 thuisnederlaag tegen Cambuur kijkt Fortuna Sittard-trainer Sjors Ultee in bed nog even op Instagram. Daar ziet hij op het clubaccount dat alle trainingen die week besloten zijn. "Ik was daar niet van op de hoogte, als hoofdtrainer. Dus toen wist ik eigenlijk al dat ik de volgende dag op kantoor moest komen", aldus Ultee.

Dat bericht op Instagram kwam na een periode waarin Ultee al de indruk had gekregen dat het einde van zijn dienstverband naderde. "Ik voelde de spanning en de druk toenemen", zegt hij in Langs de Lijn En Omstreken.

Dat was wel vaker het geval, maar nu werd ook de toon anders, zo kijkt de jonge coach terug. Ultee werd een dag later inderdaad ontslagen.

Door wie? "Toen ik de volgende dag op de club kwam, had ik een gesprek met de technische leiding. Die dacht dat ik had besloten om de trainingen besloten te houden. Maar na een belletje kwamen ze erachter dat dit niet het geval was en iemand anders binnen de club dit besloten had."

Burak Yilmaz is bescheiden en supersociaal.

Sjors Ultee, oud-trainer van Fortuna Sittard

Ultee was net begonnen aan zijn derde seizoen als hoofdtrainer in Sittard. In zijn eerste seizoen werd hij met het net gepromoveerde Fortuna knap elfde. Het jaar erop verliep moeizaam, maar op de laatste dag was handhaving een feit.

In die hectische slotfase van het seizoen had Ultee weleens aan zichzelf getwijfeld, of aan zijn visie. Maar de club niet, die wilde zijn contract zelfs verlengen.

Na de zomer was alles anders, want na (door Ultee ingecalculeerde) nederlagen tegen Ajax en FC Twente werd de druk al opgevoerd. Ultee heeft het over krachtenvelden in het voetbal, hij kreeg de indruk dat hij het niet goed meer kon doen. "Ik merkte dat de gesprekken anders verliepen. De verschillen van inzicht in gesprekken werden steeds groter."

'Supersociale' Yilmaz

Burak Yilmaz is volgens Ultee niet de reden voor zijn vertrek. Ultee heeft mooie woorden over voor de Turkse superster, die door de Turkse eigenaar van de club naar Sittard is gehaald. "Mensen die heel goed zijn, hebben altijd wel iets bijzonders. Maar als het spannend is, staan ze wel op", zegt Ultee.

Sjors Ultee zag ontslag aankomen na lezen van post op Instagram

De Utrechter werkte niet eerder met zo'n grote speler en moest daarom wennen aan de grootsheid van Yilmaz. "Mensen zeggen weleens: niemand is groter dan de club. Maar hij is misschien wel groter dan de club." Toch omschrijft Ultee de spits als "bescheiden" en "supersociaal".

Wijze les Van Gaal

Nu heeft Sjors Ultee alle tijd om na te denken over zijn toekomst. Die ligt voorlopig niet in België, Japan of Polen. Uit die landen werd gehengeld naar zijn diensten, maar hij wil pas na de winter nadenken over een nieuwe club.

Tot die tijd probeert hij een betere coach te worden. Met hulp van Louis van Gaal. Ultee mocht bij zijn grote voorbeeld langskomen in Portugal, om te praten over het vak. De belangrijkste les die hij daar leerde: zorg dat je een visie hebt en hou daaraan vast en zorg dat je een goed mens bent.

"Dat laatste vind ik de allermooiste conclusie van het trainersvak", zegt Ultee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl