Burak Yilmaz
NOS VoetbalAangepast

Onwaarschijnlijke transferstunt Fortuna: Turkse goalgetter Yilmaz naar Sittard

Fortuna Sittard heeft voor een flinke stunt gezorgd op de transfermarkt. De Limburgse club, die zich afgelopen seizoen ternauwernood handhaafde in de eredivisie, heeft de ervaren Turkse doelpuntenmaker Burak Yilmaz (36) voor vijf jaar vastgelegd. Hij begint als speler en eindigt als trainer.

Yilmaz gold de voorgaande seizoenen als een van de gevaarlijkste spitsen van de Franse Ligue 1. Namens Lille scoorde hij afgelopen seizoen drie keer in de Champions League.

Hattrick tegen Nederland

Een jaar daarvoor werd hij met de Noord-Franse club verrassend kampioen en met zestien goals had Yilmaz een grote bijdrage aan die prestatie. Voor Turkije maakte hij 31 goals in 77 interlands, met onder meer een hattrick tegen Nederland in maart 2021.

En nu trekt hij dus naar Sittard, dat hem transfervrij heeft opgepikt. De Turkse eigenaar en voorzitter Isitan Gün haalde hem over met een langlopend contract. Yilmaz tekent voor twee jaar als speler en drie jaar als beginnend trainer.

In de onderstaande video zie je hoe de kersverse Fortuna-spits Yilmaz Oranje met een hattrick over de knie legt.

Bekijk hier de samenvatting van Turkije - Nederland (4-2)

"Ik kijk enorm uit naar mijn tijd bij Fortuna Sittard", aldus Yilmaz op de clubsite. "Voor mij was het complete plaatje enorm belangrijk, iets wat ze mij in Sittard kunnen en willen bieden. De club is ambitieus en ik wil de komende seizoenen met mijn ervaring daarin een bijdrage leveren."

Sjoerd Ars, technisch manager van Fortuna Sittard, is in zijn nopjes met de komst van Yilmaz. "Dit is een prachtige dag voor Fortuna Sittard, dat we een speler met deze status weten vast te leggen. Burak is ondanks zijn leeftijd nog enorm fit en gretig. We zijn er ook van overtuigd dat hij met zijn ervaring van meerwaarde gaat zijn voor ons, zowel op als buiten het veld."

Zo kondigde Fortuna 'King Burak Yilmaz' vanmiddag aan op Twitter:

"Het is wel een speciaal verhaal. Hij is vrij goed bevriend met de rechterhand van Isitan (Gün, red.)", zei Ars in de uitzending van Langs de Lijn & Omstreken op Radio 1. "Afgelopen jaren hebben wel eens vaker met hem gefacetimed en als spitsen onder elkaar geintjes gemaakt als: zeg, kom eens lekker hier ballen."

"Dat werd vaak met een lach afgedaan, maar anderhalve maand geleden kregen we toch het idee dat het serieuze vormen aan kon gaan nemen. Vandaaruit zijn we toch maar een charme-offensief gestart."

De transferstunt staat niet helemaal op zichzelf. De bescheiden Limburgse club haalde eerder relatief grote namen binnen, hoewel die natuurlijk verbleken bij die van Yilmaz.

In 2021 haalde Fortuna bijvoorbeeld Sebastian Polter binnen. Die ervaren Duitser leek ook onhaalbaar, maar speelde toch een seizoen in Limburg. Ook de komst van de Turkse jeugd-international Yigit Emre Celtik was een verrassing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl