NOS Wielrennen

Bax klopt kopgroep vol wereldtoppers in Coppa Agostoni en boekt eerste profzege

De Nederlander Sjoerd Bax heeft verrassend de 75ste editie van de Coppa Agostoni op zijn naam geschreven. De 26-jarige renner van Alpecin-Deceuninck boekte daarmee zijn eerste zege als profrenner en troefde in de 193 kilometer lange, heuvelachtige wedstrijd een kopgroep vol wereldtoppers af in de sprint.

Bax klopt kopgroep vol wereldtoppers in Coppa Agostoni en boekt eerste profzege

In het begin van de koers, met start en finish in Lissone, reden vier man weg. Ze pakten een voorsprong van acht minuten, maar toen de heuvelzone zich aandiende, met dertien beklimmingen in totaal, verdampte de voorsprong van het kwartet snel.

Na een reeks aanvallen bleven er voorin een man of twaalf over, onder wie klinkende namen als Alejandro Valverde, Simon Yates, Vincenzo Nibali, Rigoberto Urán, Enric Mas, Davide Formolo en Domenico Pozzovivo.

Bax verraste de toppers in de sprint allemaal. De 42-jarige Valverde, bezig aan zijn laatste weken als wielerprof, werd tweede, voor de Italiaan Andrea Piccolo.

Bax, vorig jaar verrassend tweede op het NK achter Timo Roosen, kon het na afloop nauwelijks bevatten. "Met deze namen in de kopgroep verbaas ik mezelf ook. Ik weet dat ik snel ben, maar ik had ook nog mijn ploeggenoot Stefano Oldani kort achter me. Ik kon mijn benen sparen voor de sprint", aldus de renner uit Uppel, bij Gorinchem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl