1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Wielrennen

Roosen verrast op VAM-berg en pakt Nederlandse titel op de weg

Timo Roosen heeft op de VAM-berg in Drenthe het Nederlands kampioenschap wielrennen op de weg gewonnen. De Jumbo-Visma-renner, vorig jaar op hetzelfde parcours derde, reed op twee kilometer van de finish weg bij zes medevluchters en kwam solo over de finish.

Na de slopende koers over 183 kilometer werd Sjoerd Bax tweede, Oscar Riesebeek greep het brons.

Roosen verrast op VAM-berg en pakt Nederlandse titel op de weg

Titelhouder Mathieu van der Poel, die na afloop toegaf geen beste dag te hebben, was eerder in de koers afgestapt. Tom Dumoulin, die eerder deze week goud pakte op de individuele tijdrit en in Drenthe zijn laatste koers reed voor de Olympische Spelen, kneep al na honderd kilometer in de remmen.

Spektakel vanaf de start

De koers over 25 rondes van 7,3 kilometer in Wijster ontpopte zich als een spektakelstuk waarin vanaf de start van alles gebeurde. Al vroeg in de koers ging titelverdediger Van der Poel in de aanval, maar hij werd al snel weer gegrepen.

Er ontstond een nieuwe kopgroep van zeventien renners, met Van der Poel in de achtervolging. Na een voortdurende strijd tussen de grote favoriet en de Jumbo-Visma-ploeg kneep Van der Poel vijftig kilometer voor het einde in de remmen.

De uittredend kampioen was na afloop helder in zijn commentaar: 'Ik was vandaag gewoon niet goed genoeg en op zo'n rondje als dit is dat dan dodelijk."

Van der Poel na 'slechte dag' op NK: 'Hopelijk bij Tourstart wel weer goed'

Een reden voor zijn mindere dag kon Van der Poel niet noemen: "Ik heb geen idee, maar een iets mindere dag kan natuurlijk altijd gebeuren. Het zou makkelijk zijn als je altijd superbenen hebt, maar jammer genoeg moeten er ook slechte dagen tussen zitten."

Komende zaterdag staat Van der Poel aan de start van de Tour de France. Dan hoopt hij wel weer over goede benen te beschikken. "Meestal ben ik na een slechte wedstrijd daarna weer goed. Hopelijk is dat nu ook weer zo."

Rollercoaster

Uiteindelijk bleef er een kopgroep van zeven man over, bestaande uit Dylan Groenewegen, Oscar Riesebeek, Martijn Tusveld, Sjoerd Bax, Olav Kooij en de broers Boy en Danny van Poppel, met vlak daarachter een groep met onder anderen Sebastian Langeveld, Mike Teunissen en Timo Roosen.

Na de zoveelste beklimming van de VAM-berg vielen Groenewegen en Danny van Poppel weg uit de eerste groep en sloten Teunissen en Roosen aan. De laatste ronde ging in met deze nieuwe kopgroep van zeven. Na een mislukte poging van Riesebeek, Bax en Tusveld verraste Roosen met een demarrage, waar de rest geen antwoord meer op had.

"Ik kan het niet bevatten en zag het totaal niet aankomen. Het was een rollercoaster en ik word Nederlands kampioen hier", zei een verraste Roosen vlak na de finish. "Het is bizar, ik ben er een beetje stil van."

Roosen pakt Nederlands titel na rollercoaster: 'Het was sterven en rijden'

"Ik was op een paar meter gereden omdat ik in de laatste ronde echt geen versnelling meer had", analyseerde Roosen. "Toen viel het ineens stil. Mike Teunissen liet een mooi gat voor me vallen en vanaf dat moment was het volle bak rijden en kijken waar het schip strandt. Het was sterven en rijden."

Het startschot bij de NK werd gegeven door Joop Zoetemelk. De Tourwinnaar van 1980 vertelt hoe het met hem gaat, sinds zijn zware val vorig jaar. Ook Tom Dumoulin, Mathieu van der Poel en Fabio Jakobsen werd geïnterviewd bij de start.

  • Zoetemelk mag na zijn zware val zeker een jaar nog niet fietsen
  • De rol van Dumoulin op het NK? 'Van der Poel moe maken en lekker koersen'
  • Topfavoriet Van der Poel verwacht open NK: 'Zou het Riesebeek ook gunnen'
  • Jakobsen lacht nieuwe tanden bloot voor NK wielrennen: 'Ben echt gelukkig'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl