Nederlandse padelspelers meten zich - voor het eerst - met wereldtop
Momenteel is in Nederland het grote padeltoernooi de Amsterdam Open bezig. Wie een blik op het speelschema werpt, komt snel tot de conclusie dat er voor de snel groeiende sport op topniveau nog een wereld te winnen valt. De achternamen van de deelnemers klinken namelijk overwegend Zuid-Europees of Zuid-Amerikaans.
"Spanje en Zuid-Amerika lopen nog voor, maar de rest van de wereld is aan een inhaalslag bezig", zegt toernooidirecteur John van Lottum. Hij was ooit proftennisser, maar heeft zich nu volledig op het padel gestort.
"Nederland is een klein padelland dat een groot padelland wil worden. Dan is de komst van zo'n groot toernooi (zowel bij de mannen als de vrouwen is de wereldtop aanwezig) heel belangrijk. Nederlands padel verplaatst zich nu even van de anonimiteit bij verenigingen naar televisieschermen over de hele wereld."
Nederlandse deelname
Er zijn vier deelnemende koppels uit Nederland (twee bij de mannen en twee bij de vrouwen), zij kregen door middel van een wildcard toegang tot het hoofdtoernooi in de Centrale Markthal.
Dat padel in Nederland nog in de kinderschoenen staat, blijkt ook wel uit het feit dat de sterkste spelers van Nederland, in tegenstelling tot de wereldtop, niet in staat zijn een volledige profloopbaan op te bouwen.
"Het is moeilijk voor ons fulltime te spelen, omdat we gewoon een baan ernaast hebben. Maar het is wel interessant om te zien wat we tegen de wereldtop kunnen doen", vertelt Milou Ettekoven, die in het dagelijks leven fysiotherapeut is.
Ze is met Tess van Dinteren, die een eigen padelschool heeft, Nederlands kampioen. "De dames die hier komen zijn gewoon dag en nacht met hun eigen padelloopbaan bezig, dat is wel even iets anders dan wat wij doen", aldus Van Dinteren.
Nederlaag
Ettekoven en Van Dinteren verliezen in de eerste ronde dan ook met 6-1, 6-2 van de Argentijnse subtoppers Claudia Fernandez en Julieta Bidahorria.
Van Lottum: "We kloppen aan de deur, maar de deur is erg dik."
Padel is in landen zoals Spanje, Argentinië en Mexico een grote sport, maar op internationale erkenning kan het nog niet rekenen. Dat verandert wellicht volgend jaar, als padel op het programma staat van de Europese Spelen in Polen.
"Ja, dat is echt heel erg goed nieuws. Het verbaast me ook niet", zegt Van Lottum. Bij de Olympische Spelen van 2028 wil padel een demonstratiesport zijn en in 2032 echt olympisch. "De sport groeit zo hard. Er zijn overal ter wereld te weinig banen voor het aantal spelers."
Padel een olympische sport, Van Dinteren ziet dat wel zitten. "Ik vind het ook een sport die op de Olympische Spelen thuishoort. We zullen aan de bak moeten om daarbij te mogen zijn."