Oorlog of niet, Lonwijk kiest voor transfer naar Kiev: 'Dit is echt next level'
Nanko Boelman
redacteur NOS Sport
Nanko Boelman
redacteur NOS Sport
Je kunt als jonge Nederlandse voetballer voor vijf jaar tekenen bij een grootmacht die Europees voetbal speelt. Normaal gesproken hoef je daar geen seconde over na te denken. Maar als die club Dinamo Kiev is, in het in een oorlog verwikkelde Oekraïne, is dat toch net even anders.
Toch besloot de 22-jarige Justin Lonwijk het te doen. "De veiligheid stond bij mijn keuze op nummer één. Want het sportieve plaatje was meteen heel mooi", laat Lonwijk vanuit Kiev weten.
Hij heeft daar zijn eerste trainingen erop zitten en is onder de indruk van de faciliteiten en het "schitterende veld". Maar hij is vooral blij met zijn stap naar deze topclub. "Dit is wel echt next level."
Lonwijk brak in Nederland niet door bij PSV en FC Utrecht en verkaste zo'n anderhalf jaar geleden naar de Deense competitie. Hij promoveerde daar met het kleine Viborg naar het hoogste niveau, om vervolgens Europees voetbal te halen.
De Nederlandse middenvelder speelde een belangrijke rol in het team en hoopte deze zomer op een mooie transfer. Die bleef uit en dus richtte hij zich op Viborg. Tot vorige week Dinamo Kiev belde.
Grootheden
De Oekraïense topclub, bekend van grootheden als Andrij Sjevtsjenko, Oleg Blochin en de Nederlander Jeremain Lens, kan nog spelers aantrekken omdat de transferperiode in Oekraïne langer loopt dan in andere Europese landen. De competitie in het land is dit seizoen weer opgestart en is nu drie speelrondes onderweg.
Viborg krijgt een recordbedrag voor de 22-jarige Lonwijk, die zich goed heeft laten informeren over de situatie in Kiev.
Mensen in Kiev bevestigen mij dat het veilig is en dat er goed voor de spelers gezorgd wordt.
"We, mijn vader en ik, hebben gesproken met mensen die hier wonen. Die bevestigen mij dat het veilig is en dat er goed voor de spelers gezorgd wordt", zegt Lonwijk, die bij een eerste bezoek aan de stad vooral een drukke metropool zag, waarin het dagelijkse leven doorgaat.
Blokkades
Toch merkt hij dat er ook beperkingen zijn. Om in Kiev te komen, moet hij vanuit Polen met een busje naar de hoofdstad. Vliegverkeer is niet mogelijk. "Je komt dan af en toe langs blokkades. Voorzorgsmaatregelen om dingen te voorkomen", zegt Lonwijk.
Hij zal sowieso veel moeten reizen de komende weken. Dinamo speelt afwisselend in Polen, Slowakije en de Oekraïense stad Lviv. Bij de club hopen ze binnenkort weer in eigen stadion te kunnen spelen, maar wanneer dat precies zal zijn is nog ongewis. "Ik hoop zo snel mogelijk", zegt Lonwijk daarover.
Lonwijk komt in een team terecht met bijna alleen maar Oekraïense spelers. Hij is dan ook van plan de taal te gaan leren. "Ik kreeg van een Deense speler die hier ooit gespeeld heeft als tip dat de taal leren belangrijk is."
En zelf vindt hij dat ook. "Je voelt je meer thuis als je de taal spreekt." Nu wordt hij bij trainingen voortdurend vergezeld door een tolk.
Nog geen Europees voetbal
Bij Kiev gaat de Nederlandse middenvelder spelen onder Mircea Lucescu. De ervaren Roemeense coach heeft plannen met hem. "Ik ga me zo snel mogelijk aanpassen en wil dan wedstrijden spelen", zegt Lonwijk, die niet in de Europa League mag spelen omdat de inschrijving voor dat toernooi gesloten is.
Voor de knock-outfase kan hij alsnog op de lijst worden gezet. "Hopelijk gaan we door, of worden we derde in de poule zodat we na de winter in de Conference League verder mogen."
In dat toernooi speelde Lonwijk dit seizoen al zes (voorronde)wedstrijden, met als hoogtepunt play-offwedstrijden tegen Premier League-club West Ham United. Viborg redde het niet tegen de Engelsen, maar nu krijgt Lonwijk mogelijk alsnog de kans om Europees te spelen.
Al zal ook het spelen in de Oekraïense competitie, met alle reizen die daarbij horen, al voelen als een Europees voetbalavontuur.