Virgil van Dijk tijdens de Nations League-wedstrijd tussen Nederland en België (1-0)
NOS Voetbal

Oranje bij EK-kwalificatie mogelijk gekoppeld aan Frankrijk of Engeland

Het Nederlands elftal kan bij de loting voor de kwalificatie van het EK van 2024 in Duitsland mogelijk gekoppeld worden aan wereldkampioen Frankrijk of EK-finalist Engeland.

Oranje is door de groepswinst in de Nations League groepshoofd en komt in ieder geval in een groep met vijf landen.

Doordat Nederland in pot 1 zit bij de loting, ontloopt het landen als Europees kampioen Italië, Spanje en Kroatië, die ook de groep in de Nations League wonnen. Ook België, Denemarken, Portugal, Hongarije en Zwitserland zitten in pot 1.

Duitsland zou ook daarin zitten, maar is als gastheer van het EK automatisch geplaatst. Polen neemt die plaats in.

Groep met vijf landen

In totaal wordt er op 9 oktober in Frankfurt geloot voor tien groepen: zeven met vijf landen en drie met zes landen. Omdat Oranje in juni 2023 ook de finaleronde van de Nations League speelt, zit Nederland automatisch in een groep met vijf landen.

Matthijs de Ligt en Kylian Mbappé tijdens het Nationals League-duel Nederland-Frankrijk (2-0) in november 2018

De indeling van de zes potten gaat op basis van de wereldranglijst na de groepsfase van de Nations League. Frankrijk en Engeland stelden teleur in dat toernooi, waardoor die landen in pot 2 zijn beland, net als onder meer Oostenrijk, Tsjechië, Wales en Servië.

In pot 3 zitten landen als Oekraïne, IJsland, Noorwegen en Zweden. Uit pot vier zou Oranje ook nog onder meer Griekenland of Turkije kunnen loten. In pot vijf zitten bijvoorbeeld Slowakije, Noord-Ierland en Belarus.

Rusland ontbreekt bij de loting. Het land is door de UEFA vanwege de invasie in Oekraïne uitgesloten van deelname.

Mogelijk vangnet voor Oranje

De eerste twee landen uit iedere groep plaatsen zich voor het EK dat in 2024 van 14 juni tot en met 14 juli plaatsvindt. Mocht dat niet lukken dan is het Nederlands elftal als groepswinnaar in de Nations League nog automatisch verzekerd van een plek in de play-offs, waarin ook nog drie tickets zijn te verdienen.

De kwalificatiewedstrijden worden gehouden tussen maart en november 2023.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl